Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 02/09/2019 in all areas

 1. 1 point
  kemija i fizika-baza, kod fizike čak i prezentacije s lms-a, isplati se proći to nuklearna-skripta od 20ak str radiologija-ima neka skripta koja cirkulira okolo, dosta je dobra i jasna, ali fale neke stvari pa nije loše posuditi knjigu, bazu obavezno proći onkologija-na rebru iz knjige, na vinogradskoj ako se ne varam ima neka njihova skripta psihijatrija-knjiga, ali može se dobar dio preskočiti derma-postoje skripte, postoji knjiga, ovisi koliko koga interesira, knjiga ima puno više slika neurologija-knjiga, prošle godine je bila neka stara koju se trebalo kopirati, ne znam jel sad nešto novo došlo u međuvremenu infektologija-skripta je dosta dobra, ali treba nekada se i snaći za ove neke novije bolesti i parazitologiju, knjiga je stara i dosta gusta za tako kratak turnus i za znanje studenata i preopširna, spominjali su neku novu knjigu ali ne znam jel to još izdano interna-e sad tu nema nekih pravila, slično kao i na anatomiji ljudi biraju svaki svoj omiljeni izvor, Vrhovac je službena literatura, nekima je čak i dobra, vrlo detaljna i previše za ovaj turnus, ali tko se vidi u internoj nije loše posvetiti se, skripta je dosta dobra i u neku ruku dovoljna za proći neki se pak koriste engleskim udžbenicima (Kumar, Davidson,Oxford) budući da su oni ažurniji, u svakom slučaju za dobru ocjenu na pismenom proći bazu jako dobro
 2. 1 point
  Ako hoćete savjet za budućnost, pošto ćete i tako raditi svi za dvije-tri godine na hitnom prijemu ili u kolima, a interna vam je zadnja šansa da se pohvataju neke stvari (pa petoj su kirurške pa tu nema pomoći, na šestoj ćete zaboravljati što ste učili), potrudite se tada pohvatati EKG - učite ga iz primjera, ne iz udžbenika, to nema smisla, zato vam ih i stavljam ovdje. Pohvatajte terapijske algoritme za najčešća stanja zbog kojih će vas zvati ili vam dolaziti u hitnu: fibrilacija atrija, zatajenje srca, hipertenzivne krize i emergencije (razlika), moždani udar, reanimacijske alrogirtme i tko će raditi na prijemu postreanimacijsku skrb, bolove u leđima i algoritam za bolove u trbuhu (krvarenja), dispneja (astma i COPB), bolovi u prsima (algoritmi za akutni koronarni sindrom), nadoknada volumena. Sve to imate prikazano u BMJ paketu za završni ispit, jer će vam to i biti u završnom ispitu, uglavnom interna. Od praktičnih stvari rekoh EKG pilajte, i natjerajte ih tamo po pulmologiji da vam pokažu kako se postavi i upali uređaj za neinvazivnu ventilaciju i kako se napikne ABS. Postavite koji urinarni kateter. Čeka vas. Nije bitno u kojoj ste bazi, bitno je tko će vam pokazati, ako se fokusirate na specifične stvari onda ćete ih možda i naučiti. Napravite listu stvari koje morate napraviti / vidjeti, pa hodajte okolo dok to ne dobijete. Dobra iskustva su mi Čuković-Čavka (bome njene algoritme ne zaboraviš a i omogući ti to s liste) i Radonić s Rebra. Ostalo mi je bilo srednja žalost.
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?
  Sign Up
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.