Jump to content

~Sentinel~

Administrators
 • Content Count

  114
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

~Sentinel~ last won the day on September 23

~Sentinel~ had the most liked content!

Community Reputation

42 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

371 profile views
 1. ~Sentinel~

  Četvrta godina - iskustva i dojmovi

  Ako hoćete savjet za budućnost, pošto ćete i tako raditi svi za dvije-tri godine na hitnom prijemu ili u kolima, a interna vam je zadnja šansa da se pohvataju neke stvari (pa petoj su kirurške pa tu nema pomoći, na šestoj ćete zaboravljati što ste učili), potrudite se tada pohvatati EKG - učite ga iz primjera, ne iz udžbenika, to nema smisla, zato vam ih i stavljam ovdje. Pohvatajte terapijske algoritme za najčešća stanja zbog kojih će vas zvati ili vam dolaziti u hitnu: fibrilacija atrija, zatajenje srca, hipertenzivne krize i emergencije (razlika), moždani udar, reanimacijske alrogirtme i tko će raditi na prijemu postreanimacijsku skrb, bolove u leđima i algoritam za bolove u trbuhu (krvarenja), dispneja (astma i COPB), bolovi u prsima (algoritmi za akutni koronarni sindrom), nadoknada volumena. Sve to imate prikazano u BMJ paketu za završni ispit, jer će vam to i biti u završnom ispitu, uglavnom interna. Od praktičnih stvari rekoh EKG pilajte, i natjerajte ih tamo po pulmologiji da vam pokažu kako se postavi i upali uređaj za neinvazivnu ventilaciju i kako se napikne ABS. Postavite koji urinarni kateter. Čeka vas. Nije bitno u kojoj ste bazi, bitno je tko će vam pokazati, ako se fokusirate na specifične stvari onda ćete ih možda i naučiti. Napravite listu stvari koje morate napraviti / vidjeti, pa hodajte okolo dok to ne dobijete. Dobra iskustva su mi Čuković-Čavka (bome njene algoritme ne zaboraviš a i omogući ti to s liste) i Radonić s Rebra. Ostalo mi je bilo srednja žalost.
 2. Ne to, nego sada kad stavljam tekst na wiki vise ne postoji mogucnost stavljanja tagova, a i oni koje sam stavljala na novom forumu su nestali. Korisno kasnije za kategorizaciju i radi meta keyworda.
 3. Isključeni su tagovi za wiki, što je s tim? I još je defaultno sortiranje otišlo na datum, a ne abecedni red. P.S. na defaultnoj dark temi tekstovi su manje čitljivi, čini mi se.
 4. ~Sentinel~

  27 - EKG primjer

  Rutinski pregled asimptomatičnog 64-godišnjaka. EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 82/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,20 s). P val je pozitivan u odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam Trajanje QRS kompleksa je normalno (0,08 s), a normalni su i QT/QTc intervall (380/440 ms). Os je desna, između 90 i 180 stupnjeva (negativan QRS kompleks na odvodu I i pozitivan na odvodu aVF). QRS kompleks na odvodu I ima rS morfologiju. Desna os je uvijek abnormalna i može nastati zbog: hipertrofije desnog ventrikula, a u tom slučaju postoji visoki R val na odvodu V1 i često dokazi hipertrofije desnog atrija s P pulmonale na što ukazuje visoki, uski i šiljasti P val; lateralnog infarkta miokarda, pri čemu je inicijalna deflekcija QRSk kompleksa na odvodima I i aVL Q val (ili Qr kompleks); zamjena odvoda na desnoj i lijevoj ruci, kada se negativni P valovi vide i na odvodima I i aVL; dekstrokardija, na što ukazuju negativni P valovi na odvodima I i aVL kao i obrnuta progresija R vala preko prekordija (tj. postoji visoki R val na odvodu V1 koji postaje progresivno kraći od V1 do V6); Wolff-Parkinson-White uzorak, gdje je PR interval kratak a QRS kompleks širok kao rezultat delta vala. Desna os rezultat je početnog Q vala na odvodima I i aVL (QS kompeks) a ne rS kompleks. To je uzorak pseudo lateralnog infartka; lijevi posteriorni fascikularni blok (LPFB), gdje je početni oblik QRS kompleksa na odvodu I R val (rS kompleks). Dijagnoza LPFB postavlja se kada se isključe ostali uzroci desne osi. Desna os na ovom EKG-u rezultat je LPFB (s rS kompleksom na odvodima I i aVL) te nema obilježja koji ukazuju na druge uzroke desne osi (dokazi hipertrofije desnog ventrikula, dekstrokardija, zamjena odvoda, lateralni infarkt ili WPW uzorak). Iako je rjeđi nego lijevi anteriorni fascikularni blok, uzroci LPFB-a su isti kao i LAFB-a, uključujući idiopatsku bolest provodnog sustava srca (Levova bolest), hipertenzija, ishemijska bolest srca ili kardiomiopatija.
 5. ~Sentinel~

  Mef Mostar

  Mene zanima, je li studenti s MEF Mostar dolaze na Sv.Duh organizirano ili to se sami angažiraju?
 6. ~Sentinel~

  26 - EKG primjer

  62-godišnjak bez povijesti srčane bolesti dolazi na rutinski pregled. EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 56/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, i PR interval je stabilan (0,18 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinus bradikardija. Trajanje QRS kompleksa je produženo (0,12 s). Nema uzorka tipičnog za blok lijeve ili desne grane; stoga je ovo intraventrikularno usporenje provođenja (IVCD), kod nas zvane po hitnim službama i “nespecifične smetnje provođenja”. QT/QTc intervali su normalni (400/350 ms). Os je ekstremno lijeva, između -30 i -90 stupnjeva (QRS kompleks pozitivan na odvodu I i negativan na odvodu II i aVF sa rS morfologijom). To se naziva lijevi anteriorni fascikularni blok (LAFB) ili hemiblok. Lijevi snop, koji aktivira lijevi ventrikul, dijeli se na mali snop (medijalni ili septalni ogranak koji inervira intraventrikularni septum) i dva velika ogranka, lijevi anteriorni i lijevi posteriorni snop. Lijevi anteriorni snop inervira bazu lijevog ventrikula, dok lijjevi posteriorni snop putuje duž inferiornog dijela lijevog ventrikula. U prisutnosti LAFB, aktivacija lijevog ventrikula događa se putem posteriornog snopa i smjer aktivacije je odozdo i prema lijevo, što stvara ekstremno lijevu os. Nema veće odgode u aktivaciji ventrikula stoga fascikularni blok ne uzrokuje IVCD (trajanje QRS-a je normalno). Kada je prisutan i široki QRS kompleks, postoji i IVCD. Važno je razlikovati ekstremno lijevu os zbog LAFB-a, gdje QRS kompleks ima rS morfologiju na odvodima II i aVF, te inferiorni infarkt miokarda, pri kojem QRS kompleks ima Qr morfologiju. Mali Q valovi se vide na odvodima V2-V3. Iako je ranije sugerirano da bilo koji anteriorni Q valovi predstavljaju infarkt miokarda, tako mali anteriorni Q valovi mogu predstavljati blok septalnog ogranka lijevog snopa. Ovo može ukazivati na početak razvoja kompletnog LBBB, koji je vjerojatniji u pacijenta koji također ima LAFB. Blokovi grana se često javljaju zbog idiopatske bolesti provodnog sustava (Levova ili Lenegreova bolest), koja je rezultat fibroze ili kalcifikacije i fibroze ogranaka. To se može dogoditi zbog ishemijske bolest srca s prethodnim infarktom i fibroze provodnog sustava, idiopatske kardiomiopatije s difuznom fibrozom miokarda, hipertenzije ili lijekova koji mijenjaju provođenje kroz His-Purkinjeov sustav. Blokovi grana mogu biti trajni, povremeni ili povezani s frekvencijom srca.
 7. ~Sentinel~

  25 - EKG primjer

  74-godišnjak s poznatom koronarnom bolesti dolazi u bolnicu zbog fibrilacije atrija s brzim odgovorom ventrikula. Uz dosadašnji režim aspirina, beta blokatora i statina, dan mu je i verapamil za kontrolu frekvencije. Sljedeći dan, počinje se žaliti na povremenu vrtoglavicu. EKG se snima za vrijeme simptoma. EKG pokazuje nepravilni ritam frekvencije 76 otkucaja u minuti. Posotji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,20 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinusni ritam. Os je ekstremno lijeva (između -30 i -90 stupnjeva) i QRS kompleks je pozitivan na odvodu I a negativna na odvodima II i aVF. QRS kompleks je širok (0,16 s), s visokim, širokim R valovima na odvodu I i V5-V6, širokim QS kompeksom na odvodu V1, bez septalnih sila. Ovo je karakteristično za blok lijeve grane. Ipak, postoje terminalni S valovi (sile s lijeva na desno) u odvodima V5-V6, koji upućuju na blok desne grane. Lijevo-desne sile se ne vide s LBBB. Stoga je ovo intraventrikularno usporenje provođenja (IVCD). U ovoj situaciju postoji samo difuzno usporenje provođenja kroz His-Purkinjeov sustav, te nema bloka u lijevom snopu, samo je impuls sporiji. Stoga, abnormalnosti lijevog ventrikula mogu se dijagnosticirati. S LBBB-om, aktivacija lijevog ventrikula nije putem normalnog provodnog sustava nego direktno kroz miokard, stoga se abnormalnosti lijevog ventrikula ne mogu pouzdano dijagnosticirati. Kako LBBB nije prisutan, ekstremno lijeva os rezultat je lijevog anteriornog fascikularnog bloka (LAFB); da postoji LBBB, dijagnoza LAFB ne bi bila prikladna kako bi oba snopa bili zahvaćeni. QT/QTc intervali su normalni (360/410 s). Nepravilnost u ritmu jest zbog dviju pauza s odsutnosti atrijske aktivacije ili P vala. Pauze se nazivaju sinusnim pauzama. PP interval pauza nije povezan s podležećim sinusnim intervalom (kraći je nego dva PP intervala). PP intervali su, osim u toj situaciji, fiksni. To se naziva arest sinusnog čvora kako sinusi nisu uspjeli ispustiti impuls nego nastavljaju aktivnost nakon varijabilnog vremena. To može biti rana manifestacija podležeće disfunkcije sinusnog čvora (sick sinus sindrom). Najvjerojatniji uzrok poremećaja ritma jest polifarmacija. Kombinacija beta blokatora i blokatora kalcijskih kanala može voditi do značajnih bradiaritmija koje zahvaćaju ili sinusni ili AV čvor. Ako su tu ovi lijekovi potrebni kako bi se kontrolirala tahiaritmija, onda je to indikacija za trajni pacemaker ako su pauze sinusnog čvora kontinuirane i povezane sa simptomima, ili ako postanu duže. Treba zamijetiti da ishemija nije uzrok abnormalnosti sinusnog čvora. Sinusni i AV čvor stvaraju akcijski potencijal koji se temelji na utoku kalcijskih iona, koji ne ovise o energiji i ne trebaju o energiji ovisnu ATP-azanu pumpu. Stoga sinusnu i aktivnost AV čvora ne tangira ishemija.
 8. ~Sentinel~

  24 - EKG primjer

  57-godišnjakinja s poviješću omaglica dolazi u hitnu zbog epizode sinkope. Poriče prodrome. EKG se napravi dok joj se vrti. EKG pokazuje pravilno nepravilni ritam frekvencije 84/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, i PR interval je stabilan (0,18 sekundi). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinusni ritam. QRS kompleks je proširen (0,14 s), no nema specifičan uzorak (postoji visoki, široki R val na odvodu I što upućuje na blok lijeve grane, no i terminalni S valovi na odvodima V5-V6 koji ukazuju na blok desne grane). Stoga se ovo smatra intraventrikularnom odgodom provođenja (IVCD, ili ako hoćete, nespecifičnim smetnjama provođenja). Postoji bitna razlika između bloka grane i IVCD-a. S blokom grane, aktivacija ventrikula ne događa se normalnim provodnim sustavom nego provođenjem impulsa kroz abnormalni provodni sustav i direktnu aktivaciju miokarda. Stoga se abnormalnosti koje zahvaćaju taj ventrikul ne mogu interpretirati. Suprotno tome, IVCD je difuzno uspoređenje provođenja kroz normalni HIs-Purkinjeov sustav. Kako je aktivacija ventrikula još uvijek kroz normalni sustav provođenja, abnormalnosti zahvaćenog ventrikula mogu se ustanoviti. U ovom slučaju, os je ekstremno lijeva, između -30 i -90 stupnjeva, s pozitivnim QRS kompleksom na ovodu I i negativnim QRS kompleksom na ovodima II i aVF (rS morfologija). To je lijevi anteriorni fascikularni blok, koji se može ustanoviti s IVCD-om ali ne može i ako postoji stvarni blok lijeve grane. QT/QTc intervali su produženi (400/470 ms), no normalni ako se u obzir uzme produženje QRS intervala (340/400 ms). Ritam je pravilno nepravilan kako postoje dva dugačka i slična RR intervala između 10., 11., i 12. QRS kompleksa. Dugački RR intervali rezultad su naglod usporenja frekvencije na 42/min. Nema dokaza neprovedenog P vala tijekom pauze te se to naziva sinusna pauza. Ovaj tip abnormalnosti sinusnog čvora može biti manifestacija ili abnormalnog stvaranja impulsa (arest sinusnog čvora) ili abnormalnog širenja impulsa (izlazni blok sinusnog čvora). U ovom slučaju, PP interval oko paze jednak je dvama sinusnim intervalima i stoga se naziva izlaznim blokom sinusnog čvora. Sinusni čvor je opalio na vrijeme, no impuls se ne širi van područja sinusnog čvora i ne aktivira atrij, stoga nema P vala. S obzirom na to da je fekvencija opaljivanja čvora nepromijenjena, sljedeći impuls je na vrijeme i aktivira atrij, održavajući pravilnost PP intervala. Drugi uzrok pauze sinusnog čvora je arest sinusnog čvora. U ovoj situaciji sinusni čvor ne uspije ni stvoriti impuls. Stoga, nema odnosa između PP intervala oko pauze i podležećeg sinusnog intervala. Pauza može biti kraća ili duža od dvaju sinusnih intervala. Pauza koja je duža nego dva sinusna intervala može ukayivati na disfunkciju sinusnog čvora, što se naziva sindrom bolesnog sinusa (sick sinus syndrome). Pauza sinusnog čvora općenito je prolazna, pa nema ni razloga za neku terapiju. No ako postoje kontinuirane paze koje rezultiraju simptomima, terapija bi obuhvaćala atropin, izoproterenol ili privremeni pacemaker. U odsutnosti reverzibilne etiologije, kao što je učinak nekih lijekova, simptomatska bolest sinusnog čvora koja se stalno manifestira (kontinuirana simptomatska bradikardija) indikacija je za trajni pacemaker. Da je ovo slučajni nalaz u asimptomatskog pacijenta, ne bi postojala indikacija za pacemaker. Ili, disfunkcija sinusnog čvora u asimptomatske osobe s frekvencijom manjom od 40/min dok je budan, bila bi indikacija razreda IIa za ugradnju trajnog pacemakera.
 9. ~Sentinel~

  Ljetna praksa

  Bilo posla oko anamneza i femoralnih uvodnica, ali sad je gotovo, prošli godišnji pa više nije panika. Druge godine 🙂
 10. ~Sentinel~

  0 - Osnove EKG-a

  Komponente EKG-a EKG je snimka električne aktivnosti srca. Valovi koji nastaju i koji čine EKG (P, QRS i T) odraz su depolarizacije i repolarizacije miokarda atrija i ventrikula. Aktivnost srčanog električnog, ili kondukcijskog, sustava (sinus čvor, AV čvor i His Purkinje sustav) ne prenosi se na površinu tijela i stoga se na EKG-u ne vidi. No abnormalnosti provodnog sustava mogu se ustanoviti opreznom analizom oblika valova i intervala koji se rutinski mjere na EKG-u (PR interval, trajanje QRS-a i QT interval). Električni sustav srca, koji je odgovoran za stvaranje akcijskog potencijala i prenos akcijskog potencijala na sve dijelove miokarda atrija i ventrikula na uniforman i simultani način, uključuje sinusni ili SA čvor (dominantni pacemaker srca, pošto on stvara impuls većom frekvencijom nego bilo koje drugo tkivo), provodne puteve kroz desni i lijevi atrij, AV čvor, Hisov snop, desni snop (koji inervira desni ventrikul), lijevi snop (koji inervira lijevi ventrikul) i Purkinjeova vlakna (koja donose impuls pojedinačnim stanicama miokarda). Pošto je mišićna masa lijevog ventrikula velika, lijevi snop dijeli se na dva velika ogranka (fascikula) i jedan manji snop koji rezultira simultanom aktivacijom cijelog lijevog ventrikularnog miokarda. Ovi snopovi uključuju manji septalni ogranak ili medijalni fascikul (koji inervira interventrikularni septum) i dva velika snopa (lijevi anteriorni snop i lijevi posteriorni snop). Normalna aktivacija atrija i ventrikula Normalni slijed aktivacije srca može se vidjeti na slikama ispod. Početni impuls koji aktivira srce stvara se u sinusnom čvoru, koji se nalazi u proksimalnom dijelu desnog atrija. Impuls se onda širi kako bi depolarizirao desni i lijevi atrij. Aktivacijski slijed je s desna na lijevo i proksimalno prema distalno. Depolarizacija atrija stvara P val na površinskom EKG-u.S obzirom na slijed aktivacije, P val će biti pozitivan na lijevostranim i inferiornim odvodima (I, II, aVF i V4-V6) i negativan na desnostranom odvodu (aVR). Impuls zatim dolazi do AV čvora, koji je struktura u električnom sustavu s najsporijim vremenom provođenja impulsa. Stoga postoji odgoda u provođenju impulsa u ovoj strukturi. Nakon što prođe kroz AV čvor, impuls doseže His-Purkinjeov sustav i ulazi u desni i lijevi snop. Ove strukture su male i stvaraju vrlo malo električne aktivnosti, stoga se njihova aktivacija ne vidi na površini tijela. EKG ne stvara nikakvu električnu aktivnost kako impuls prolazi kroz AV čvor i His-Purkinjeov sustav. To odgovara PR segmentu na EKG-u, koji se nalazi na osnovnoj liniji ili nultom potencijalu. Stoga, PR segment predstavlja AV provođenje i uključuje provođenje kroz AV čvor i His-Purkinjeov sustav. Prvi dio ventrikula koji se depolarizira je intraventrikularni septum, i impuls kreće od septalne (medijalne) grane lijevog ogranka. Stoga je smjer septalne depolarizacije slijeva na desno, što odgovara malom inicijalnom negativnom valu (septalni Q val) QRS kompleksa koji se vidi na lijevostranim odvodima i mala pozitivna deflekcija (R val) koji se vidi na desnostranim odvodima. Nakon toga, ostatak desnog i lijevog ventrikula depolarizira se simultano. S obzirom na to da je masa lijevog ventrikula veća nego masa desnog ventrikula, QRS kompleks prvenstveno predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula koja se događa s desna na lijevo, što odgovara visokom pozitivnom otklonu (R valu) na lijevostranim odvodima (I i V4-V6) te negativnim otklonima (S valu) na desnostranim odvodima (odovdi aVR i V1). Zadnji dio lijevog ventrikula koji se depolarizira je lateralni i posteriorni zid, i to se događa s lijeva na desno, što odgovara krajnje negativnoj deflekciji (S val) na lijevostranim odvodima. Kada je depolarizacija gotova, postoji kratki period u kojem nema električne aktivnosti (ST segment je na osnovnoj liniji). Nakon toga slijedi repolarizacija, koja stvara T val. Nakon T vala često se vidi U val, za koji se vjeruje da predstavlja kasnu repolarizaciju His-Purkinjeova sustava. Neki vjeruju da U val može predstavljati kasnu repolarizaciju papilarnih mišića. Ovo je pozitivni val niske amplitude koji slijedi nakon T vala, a najbolje se vidi na desnim prekordijalnim odvodima. Sustav odvoda Standardni EKG uključuje 12 odvoda: šest odvoda s udova (snimke el.struje u frontalnoj ravnini) i šest prekordijalnih ili prsnih odvoda (koji snimaju el.struju u horizontalnoj ravnini). U šest odvoda s udova uključeni su sljedeći odvodi: Odvod I bipolarni je odvod koji snima impuls kako putuje s desne ruke na lijevu ruku. Impulsi koji idu prema lijevo stvaraju pozitivnu deflekciju vala; impulsi koji idu desno stvaraju negativan val. Stoga, u normalnoj situaciju P val (pošto aktivacija atrija ide s desna na lijevo) je na ovom odvodu pozitivan. QRS kompleks, koji nastaje kako impuls ide s desna na lijevo, također je pozitivan, a može postojati mali septalni Q val (depolarizacija septuma s lijeva na desno) prije pozitivnog R vala koji predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula. Odvod II bipolarni je odvod koji snima impulse kako putuju s desne ruke na lijevu nogu. Impulsi koji idu prema nozi stvaraju pozitivan val na ovodm odvodu, a negativni val stvara se ako impuls odlazi od noge prema desnoj ruci. Stoga, u normalnim situacijama P val (koji predstavlja aktivaciju atrija od proksimalno prema distalno) pozitivan je na ovom odvodu. QRS kompleks (koji predstavlja ventrikularnu depolarizaciju koja se javlja od proksimalno prema distalno) također je pozitivan, a može postojati mali septalni Q val prije visokog pozitivnog R vala koji predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula. Odvod III bipolarni je odvod koji snima impuxlse kako putuju s lijeve ruke na lijevo stopalo. Impuls putuje prema stopalu kako bi stvorio pozitivan val na ovom odvodu; negativan val stvara se ako je impuls usmjeren sa stopala prema lijevoj ruci. Temeljem kuta odvoda III u odnosu na srce, valovi mogu biti pozitivni ili negativni ovisno o malim promjenama u smjeru električne aktivacije. Stoga je odvod III neodređeni odvod i ne treba ga samostalno evaluirati. Odvod aVR unipolarni je odvod s desne ruke, što znači da snima impuls kao da dolazi od sredine srca. Impuls koji je usmjeren prema desnoj ruci davat će pozitivan val na ovom odvodu, a negativni val nastaje kada je impuls usmjeren od desne ruke. S obzirom na to da je aVR jedini odvod s udova koji je desnostran, a srčani impulsi su uglavnom usmjereni s desna na lijevo (od desne ruke), valovi su na ovom odvodu normalno negativni. Stoga, P val je normalno negativan i postoji inicijalni septalni R val nakon kojeg slijedi negativni val, ili S val, koji predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula. Odvod aVL je unipolarni odvod s lijeve ruke, što znači da se impuls snima kao da dolazi iz centra srca. Impuls koji je usmjeren prema lijevoj ruci stvara pozitivan val, a val je negativan ako je impuls usmjeren od lijeve ruke. Stoga, u normalnim situacijama je P val (koji se stvara tako da impuls ide s desna na lijevo) pozitivan na ovom odvodu. QRS kompleks (zbog stvaranja impulsa u smjeru s desna prema lijevo) je također pozitivan, a može postojati mali septalni Q val prije visokog pozitivnog vala ili R vala, što predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula. Odvod aVF je unipolarni odvod s lijevog stopala, što znači da se impuls snima kao da potječe od centra srca. Impuls koji je usmjeren prema lijevom stopalu stvara pozitivan val, a impuls usmjeren od lijevog stopala stvara negativan val. Stoga je u normalnim situacijama P val (zbog toga što impuls putuje od proksimalno prema distalno) normalno pozitivan na ovom odvodu. QRS kompleks, koji je također rezultat impulsa koji putuje od proksimalno prema distalno, također je pozitivan, a može postojati i mali septalni Q val prije visokog pozitivnog vala ili R vala, što predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula. Prekordijalni odvodi smještaju se na prsnu stijenku na sljedećim lokacijama: V1 se stavlja u drugi interkostalni prostor ispod desne klavikule V2 se stavlja u drugi interkostalni prostor ispod lijeve klavikule V4 se stavlja u peti interkostalni prostor ispod klavikule u srednjeklavikularnoj liniji V3 se stavlja u sredinu između V2 i V4 V5 se stavlja u peti interkostalni prostor ispod lijeve klavikule u anteriornoj aksilarnoj liniji V6 se stavlja u peti interkostalni prostor ispod klavikule u srednjeaksilarnoj liniji. Kao i odvodi s aVL, aVF i aVR, odvodi V1-V6 u unipolarni i impuls se snima kao da dolazi iz centra srca. Impuls koji je usmjeren prema prekordijalnim odvodima stvara pozitivan otklon, a negativan otklon nastaje ako je impuls usmjeren od prekordijalnog odvoda.
 11. ~Sentinel~

  Šalju li se poruke?

  Pitaj ih usput mogu li popraviti sorting algoritam, recimo ako se stavi sort by na Contentu po naslovu, a naslov ima broj 1, 2, 3, 4..... Onda recimo sorta 16 prije 9. Isto se događa na windowsima kad sortaš prema naslovu, no ne i na Macu, pa možda, možda ima nade? I "read next record" bi bilo korisno kao botun.
 12. ~Sentinel~

  13 - EKG primjer

  74-godišnjakinja s progresivnim simptomima dispneje, ortopneje i paroksizmalne noćne dispneje. Primijetila je da se udebljala 7 kg zadnjih 2 mjeseca. Poriče bilo kakve trenutne ili bolove u prsima u prošlosti. Na fizikalnom jugularni je venski tlak 12 cm, čuju se krepitacije, postoji bilateralni edem donjih ekstremiteta. EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 60 otkucaja/minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,16 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam. Produženo je trajanje QRS kompleksa (0,12 s), i postoji intraventrikularna odgoda provođenja. QRS os je normalna, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF). QT/QTc intervali su normalni (400/400 ms). Najveća abnormalnost jest odnustnost R valova na odvodima V3-V5, što rezultira kompleksima koji imaju QS uzorak, te također patološki Q val (traje duže od 0,04 s) na odvodu V6. Prisutnost značajnih Q valova upućuje da inicijalne električne sile odlaze od tog odvoda, što znači da je tkivo ispod odvoda električki tiho ili infarcirano. Stoga, QS kompleksi i Q valovi na ovom EKG-u upućuju na stari ili kronični infarkt miokarda koji zahvaća anteroapikalni i anterolateralni zid lijevog ventrikula. T valovi su bifazični na odvodima V2-V3, iako su često invertirani na odvodima koji imaju uzorak infarkta. Postoje i mali Q valovi na odvodima II, III i aVF, ipak, oni su uski i predstavjaju normalnu septalnu depolarizaciju. Pacijentica pokazuje simptome biventrikularnog zatajenja srca, koji je vjerojatno rezultat činjenice da je pretrpila anteriorni infarkt miokarda u prošlosti. S obzirom na to da poriče bilo kakve bolove ili nelagodu u prsima, kaže se da je infarkt tihi. Starost Q vala ne može se procijeniti s EKG-a. Početno zbrinjavanje pacijenta uključuje diurezu i hidralazin i nitrate ili ACE inhibitore za smanjenje preloada i afterloada. Beta blokatori također utječu na smanjenje mortaliteta u pacijenata sa zatajenjem srca sa smanjenom ejekcijskom frakcijom. Revaskularizacija stenoze koronarne arterije koja je rezultirala Q valovima nema smisla, pošto nema koristi ako je infarkt stariji od 3 dana. Ergometrija ima smisla, da se procijeni rezudualno ishemijsko opterećenje i funkcionalni kapacitet.
 13. ~Sentinel~

  Ljetna praksa

  Ima li tko da želi obavljati ljetnu praksu na kardiologiji? Ima posla, anamneza, uvodnica vaditi i tako 😄 @naajkiii
 14. ~Sentinel~

  6 - EKG primjer

  74-godišnjak na rutinskom pregledu. EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 70 u minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,16 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam. Trajanje QRS kompleksa je normalno (0,08 s), i os je normalna, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF). QRS kompleks ima normalnu morfologiju. QT/QTc intervali su normalni (360/390 ms). Iako je voltaža na svim odvodima normalna na način na koji je EKG sniman, važno je uočiti standardizaciju koja se vidi na kraju EKG-a, što upućuje da su odvodi s udova snimljeni normalnim standardom (1 mV = 10 mm) dok su prekordijalni dovodi snimljeni na pola standarda (1 mV = 5 mm). Stoga QRS amplituda snimljena na QRS kompleksima treba biti uduplana. Stoga, amplituda R vala na odvodu V5 iznosi 24 mm, a dubina S vala na ovodima V1 i V2 je 26 i 14 mm, što ukupno čini 50 mm upotrebljavajući dubinu S vala na ovodu V1 i amplitudu R vala na ovodu V5; te 38 mm upotrebljavajući dubinu S vala na odvodu V2 i amplitudu R vala na odvodu V5. To zadovoljava jedan od kriterija za hipertrofiju lijevog ventrikula (dubina S vala na odvodu V1 ili V2 plus amplituda R vala na odvodu V5 ili V6 veća od 35 mm). Prisutne su i tipične promjene ST-T segmenta povezane s hipertrofijom lijevog ventrikula kako se vidi na odvodima I, II, aVR (pozitivni T val je zapravo invertiran na ovom odvodu) i V4-V6.
 15. ~Sentinel~

  Prisiljen pisati ovdje

  Ma ok, nema frke 🙂 Znam da ti je stalo do tvojih tekstova, stvarno su kvalitetni, i znam da na svoj rad gledaš s ljubavlju i da je autorstvo bitno, pa ne bih ti to uzela 🙂 Klinci su isto super, i oni odvajaju svoje vrijeme za druge, evo uskočili su kad je najvažnije, respect i njima.
×

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.