Jump to content

~Sentinel~

Administrators
 • Content Count

  168
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  46

~Sentinel~ last won the day on October 30

~Sentinel~ had the most liked content!

Community Reputation

150 Excellent

5 Followers

Recent Profile Visitors

2,129 profile views
 1. Pa ja bih. Iako je ovo gore dekompenzacija plus možda stemi ako ćemo gledati sgarbossu i uzeti da je AKS bol u prsima duža od 20 min kod nekoga s anginom. Loading doza aspirina od 300 mg - a loading doza inače može i kod onih koji u terapiji imaju aspirin 100, plus brilique. Uz ovo već dano. Nemaš tu što pogriješiti, borba za goli život.
 2. Ne znam gdje se moze nabaviti, zavodi su je besplatno dobivali u tiskanom izdanju, mozda zato sto se financira od EU. Razlike u odnosu na proslo... uglavnom u prvom dijelu udzbenika, gdje je malo bolje opisana oprema i ok je obradjeno teoretski zbrinjavanje disnog puta. Nesto je bolje obradjena reanimacija djece. Veliki dio udzbenika sada ide na opis lijekova. Ali sve u svemu nisu to neke drasticne razlike.
 3. Lijepo. Iako ja recimo sad koristim samo R, nakon SPSS-a. Kakav je uopće kolegij biostatistike u Rijeci? Ovi na MEF ZG su katastrofa. Nikad neću razumjeti zašto naši fakulteti inzistiraju na programima koji se plaćaju, kad recimo Harvard nudi svojim studentima rad u R-u koji je besplatan i najbrži u implementaciji novih tehnologija. A oni inzistiraju na tome jer je industrija ima 10 godina rekla da su R i Python "to" u data scienceu. Ne i mi.
 4. 17-ogodišnjak dolazi zbog smanjenja tolerancije napora u zadnje vrijeme. Primijetio je da zadnjih 6 mjeseci ne može držati tempo na treningu. Sjeća se da su mu rekli da je rođen sa sporim srcem, no nije bilo potrebno liječenje. EKG slijedi. EKG pokazuje pravilni atrijski ritam (pravilne PP intervale) od 72/min. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Neki P valovi nisu očiti pošto se nalaze na kraju QRS kompleksa, u ST segmentu, ili na T valovima. Stoga ovo jest normalni sinusni ritam. Trajanje QRS kompleksa je normalno, s normalnom morfologijom i osi, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF). Ipak, frekvencija ventrikula je 40/min i RR intervali su konstantni. QT/QTc intervali su normalni (460/380 ms). Uz to, PR intervali su varijabilni bez uočljivog uzorka (nema asocijacije između P valova i QRS kompleksa). To se naziva AV disocijacija, jer je ritam atrija neovisan o ritmu ventrikula. Atriji su brži nego ventrikuli, što je karakteristika AV bloka trećeg stupnja ili kompletnog AV bloka. QRS kompeleksi su uski i normalne morfologije, stoga, ritam bijega je nodalni ili junkcijski, što znači da je lokacija provodnog bloka u AV čvoru. Lokacija ritma bijega ne temelji se na frekvenciji, nego na morfologiji QRS kompleksa, koja je u ovom slučaju normalna. Junkcijski ritmovi su predvidivi, bolje se toleriraju i stabilniji su nego ventrikularni ritmovi bijega. S obzirom na povijest bolesti i nalaz kompletnog bloka u mlađoj dobi, najvjerojatnija etiologija je neonatalni lipus, imunološki proces koji uključuje transplacentalnu migraciju majčinih antitijela (anti-Ro i anti-La antitijela), koja se vežu za fetalno srčano tkivo i uništavaju AV čvor. Neonatalni lupus odgovoran je za većinu slučajeva kongenitalnog kompletnog srčanog bloka. Dijagnoza se često ne postavi zbog izostanaka simptoma. Pojedinci ne razviju kompletni blok do starije dobi. Indikacije za pacemaker u ovom slučaju su simptomatska bradikardija, značajna intolerancija napora, zatajenje srca vezano uz bradikardiju, disfunkcija lijevog ventrikula ili ritam bijega širokog QRS kompleksa.
 5. Ja bih rekla da je poanta da nije bitan EKG. Iako je tu diskordantna elevacija veća od 5 mm s blokom lijeve grane i fibrilacijom atrija, što bi reklo Sgarbossa pozitivan. Bolovi koji traju više od 20 min su nestabilna angina, a nestabilna angina je akutni koronarni sindrm. Terapija za akutni koronarni sindrom je ista, i za nestabilnu anginu i za NSTEMI i za STEMI. Sve za stabilizaciju stoji.
 6. Svih četvero gore stoji. Ali bol u prsima duža od 20 min ne znači ništa?
 7. Diuretik svakako. Ostaje pitanje što je na EKG-u? Zabavljajte se malo 😄 tip: Sgarbossa.
 8. I da nisi u kolima hitne, kakav RTG, on je loše.
 9. Kako ćeš napraviti RTG pluća, u kolima hitne si 😄 Hropti. Ali onako, potok. Do bolnice ima 30 min, zgrabiš papire, daš terapiju i ideš u bolnicu. Hitnije ne može biti. Terapija?
 10. Evo vam nešto novo. Sad radite u kolima hitne 😄 Poziv, bolovi u prsima zadnjih pola sata, teško diše. Uzeo dva potiska ntg, nije mu pomoglo. Inače srčani bolesnik. Dolazite, on sjedi, oznojen, blijed, cijanotične usne, periferni puls ima, saturacija 65%, tlak 150/60, hropti, na pitanja odgovara gestikulacijama ili jednom riječju. Snimite i EKG: što s njim?
 11. Ne, radi se UZV perifernih vena. Zbog visokih d-dimera i pritužbe da teže diše išla je na CT pod sumnjom na plućnu emboliju. No hunch ti je dobar, došla je Standford B disekcija aorte. Taj periumbilikalni hematom vjerojatno jest bio Cullenov znak. Prema njenim riječima, nastao je 2 dana prije, bez traume, dok se tuširala. Općenito, bolna noga - d-dimeri pa UZV. Nije bilo znakova DVT-a, ali što ćeš.
 12. Na RTG-u ništa, svi nalazi koje si naveo uredni. Za bolnu nogu idu i d-dimeri, prema tome odlučuješ ide li na UZV vena. Surprise, d-dimeri su opet bili veliki. A UZV vena došao čist. Ima samo još jedno mjesto gdje možeš ići nakon toga. A i nešto zanimljivo je bilo na fizikalnom pregledu...
 13. Nema. Ne moraš pogađati, možeš naručiti pretrage 😄
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.