Jump to content

~Sentinel~

Administrators
 • Content Count

  160
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  24

Everything posted by ~Sentinel~

 1. Ne, radi se UZV perifernih vena. Zbog visokih d-dimera i pritužbe da teže diše išla je na CT pod sumnjom na plućnu emboliju. No hunch ti je dobar, došla je Standford B disekcija aorte. Taj periumbilikalni hematom vjerojatno jest bio Cullenov znak. Prema njenim riječima, nastao je 2 dana prije, bez traume, dok se tuširala. Općenito, bolna noga - d-dimeri pa UZV. Nije bilo znakova DVT-a, ali što ćeš.
 2. Na RTG-u ništa, svi nalazi koje si naveo uredni. Za bolnu nogu idu i d-dimeri, prema tome odlučuješ ide li na UZV vena. Surprise, d-dimeri su opet bili veliki. A UZV vena došao čist. Ima samo još jedno mjesto gdje možeš ići nakon toga. A i nešto zanimljivo je bilo na fizikalnom pregledu...
 3. Nema. Ne moraš pogađati, možeš naručiti pretrage 😄
 4. OK, zvuči dobro. S tim da osim tih pitanja uvijek treba postaviti pitanje dispneje kad je noga u pitanju. I uvijek idu standardna pitanja o palpitacijama, bolovima u prsima, pritisku, mučnini, povraćanju... Sadašnje tegobe: Dolazi u pratnji kćeri zbog bolova u cijeloj desnoj nozi koji traju od prekjučer. Ne lokalizira bol ni na koje specifično mjesto. Ne opisuje je kao tešku bol, konstantno je prisutna, u naporu malo gora. Nije primijetila da je noga oteknuta, negira da je prije imala slične epizode. Tolerancija napora je smanjena zadnjih nekoliko dana, teško joj se bilo i istuširati. Malo joj je teže disati. Negira palpitacije, omaglice, gubitak svijesti, bolove ili pritisak u prsima, bol na duboki inspirij, oticanje nogu, mučninu, povraćanje, glavobolje. Tolerira ležeći položaj. Nije imala povišenu tjelesnu temperaturu. Nije uzela ništa protiv bolova. Dosadašnje bolesti: arterijska hipertenzija. Kolecistektomirana i apendektomirana. Lijekovi: Amlopin a 5 mg 1-0-0. Funkcije i navike: Negira dizurične tegobe, mokri uredno. Stolica redovita, normokolorirana, bez patoloških primjesa, zadnja stolica jučer. Nepušač. Negira alkohol. Negira promjene tjelesne težine u zadnje vrijeme. Apetit odavno slabiji, ali bez promjena u zadnje vrijeme. Alergije na lijekove negira. U međuvremenu sestra je izmjerila vitalne parametre i snimila EKG, vi radite fizikalni pregled. RR 150/90 mmHg, SpO2 91%, Tax 36.5 C Pri svijesti, u kontaktu, orijentirana, eupnoična u mirovanju, afebrilna, pokretna. Koža topla, sluznice hidrirane. Vratne vene kolabirane. Pluća: obostrano uredan šum disanja. Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova ne čujem. Abdomen: mekan, bezbolan na palpaciju, jetru i slezenu ne palpiram, peristaltika čujna, LS negativna. Stari operativni ožiljak (kolecistektomija). Periumbilikalni hematom. Ekstremiteti: simetrični, bez edema, filiforman ali palpabilan puls. Homanov znak negativan. Lesague negativan. EKG: sinus ritam frek. 68/min, PR 130 ms, intermedijarna el.os, bez specifičnih promjena ST segmenta.
 5. Evo jedan. Dolazi gospođa od 89 godina na hitni prijem. Trijaža je napisala bolovi u desnoj nozi. Uzmite anamnezu. Ali odgovorit ću samo na pitanja koja stvarno pitate 😄
 6. OK, back to basics za promjenu stanja svijesti. A - je li pila alkohol? acidoza nije, abs ok? E - elektroliti su ok veliš. Epilepsija? ima neki endokrini poremećaj u sklopu timoma? I - infekcija, tj. meningitis? sepsa? O - predozirala se? U - uremija nije kažeš, kreatinin ok T - metastaze u sklopu tumora? I - kakav je GUK? P - psihoorganski? S - moždani udar? Dakle, GUK, ABS, CRP, CT za početak.
 7. Meni namjera bila da pišete punu strukturu, kao anamnezu - da naučite kako pisati anamnezu i fizikalni u hitnoj, što prezentirati i itd. Ako je anurija, prve dvije opcije u ambulanti su ti gurnuti kateter i vidjeti je li ima išta na kateter, ili uzeti UZV i pogledati je li pun mjehur, anurija može biti i zbog opstrukcije. I odmah naručiti laboratorij, KKS, elektrolite, urea, kreatinin. To "gubljenje" više upućuje na uremiju, ali kreneš od najjednostavnije stvari na prijemu, opstrukcija. Je li lumbalna sukusija negativna? Koliki je tlak? Koliko diše? Da možemo izračunati qSOFA, može biti prerenalno zatajenje zbog sepse. CRP?
 8. Nećeš ih ni znati, kao da će kliničari sjediti i objašnjavati ti ABS... Zato ovo. Smislite slučaj dok netko napiše o kontuziji 😄
 9. Tako je. Samo što se kontuzija može manifestirati odgođeno, više od 24 h. A on je slikao RTG odmah nakon nesreće, bio u redu. Drukčije nije imalo smisla. Sad sve ima smisla, i jednostrana prezentacija, i viši d-dimeri, i hemoptiza. Ali poanta je bila da prođemo kroz kriterije za nešto češće prije nego dođemo do nečeg rjeđeg. Je li OK slučaj? Ima ovo smisla? Neka netko stavi par riječi s clinicalkeya o kontuziji, pa da svi zapamtimo.
 10. 71 godina. Eh sad baš ne možeš dati na slijepo Fragmin 😄 Srećom, bio je intenzivist dolje koji je povezao točkice. Iz anamneze. Tko će napisati ukratko za sve nas što je kontuzija pluća, kako se manifestira, koliko dugo nakon traume i što s tim?
 11. INR normalan. OK, recimo da ima Wellsove kriterije 4, ako uzmeš u obzir da je PE najvjerojatnija dijagnoza. Nema ništa drugo osim hemoptize, jelda? Wellsovi kriteriji su samo vjerojatnost PE, ne i dokaz PE. Postoji li zlatni standard za dokazivanje plućne embolije? Mislim da ne. Visoki d-dimeri nisu dokaz embolije, dokaz su da negdje postoji nekakav tromb. Dva su srebrna standarda za PE: za masivnu emboliju je to CT angio, za ove manje scintigrafija. Ovaj baš nema znakove hemodinamske nestabilnosti pa da misliš da je za CT. A scintigrafija malo gdje više ima. Na te d-dimere i mi smo ga poslali na CT. Negativno. Ignorirajući da ima desnostrano znakove edema i izljeva. Zašto bi edem bio u emboliji? RTG prije 10 dana je bio čist kao suza. Da je u pitanju srčani zastoj, zastojne promjene bi bile obostrano. Da je u pitanju astma, nalaz na plućima bi bio produženi ekspirij. I KOPB bi imao auskultacijski nešto. Kamo dalje? 😄
 12. Da, oboje. Acidobazni samo niža saturacija, kao na pulsnom, 0.91, te nešto niži CO2. D-dimeri visoki, više od 4200.
 13. Odmah CT Ago, ha 😄 nadslužba bi te udavila 😄 Za svaku dispneju ide RTG, slažem se, ne samo radi pluća nego i radi srca. Ako je srce u pitanju kao uzrok dispneje, RTG bi pokazao zastojne promjene, zar ne? Sve smo to radili, osim DKS, da je febrilan možda i bismo. Rezultati su bili ovakvi: KKS neupečatljiva, hematokrit 0.40, Hb 136, ostalo ništa, CRP 6, elektroliti u redu, kreatinin i urea uredu, GUK 7. Napravili smo još jednu pretragu koja ide za dispneju više-manje rutinski u hitnoj - sjetite se koju pa ću vam reći što je tamo. I još nešto što se naručuje kod relativno nagle dispneje i krvi u sputumu. RTG pluća, sad mi je žao što nisam slikala, ali radiolog je napisao nešto ovako: na desnom plućnom krilu promjene konzistentne sa zastojnim promjenama (edem), mali pleuralni izljev desno. Na lijevom plućnom krilu ništa. Želite li znati kakav je bio RTG prije 10 dana? Ima u sustavu. Želite li sad naručiti još nešto? P.S. Počnite razmišljati o kriterijima za srčanu dekompenzaciju (Framinghamski), kriterijima za astmu, kriterijima za egzacerbaciju COPB-a, zlatnom standardu za pneumoniju, Wellsovi kriteriji za plućnu emboliju... Zadovoljava išta od toga ili ide dalje?
 14. Evo anamneze, da skratimo: Sadašnje tegobe: Dolazi u pratnji kćeri. Zadnjih 2 dana primijetio da teže i brže diše nego inače. Iako teže diše i zadnjih godinu dana pri fizičkoj aktivnosti, zadnjih dva dana se to javlja i u mirovanju. Kašlje, iskašašljao nešto bijelog sputuma prošaranog svježom krvlju. Nije mjerio nikako povišenu tjelesnu temperaturu. Negira omaglice, gubitak svijesti, palpitacije, pritisak ili bolove u prsima, bol na duboki inspirij. Negira mučninu i povraćanje. Negira glavobolje. Noge mu nisu otekle. Negira da je išta fizički radio. Zadnji put pregledan u ovom hitnom prijemu prije 10 dana kao sudionik prometne nesreće kao suvozač, nije bio ozlijeđen. Dosadašnje bolesti: 2004. godine prebolio infarkt miokarda, dobio 2 stenta. Arterijska hipertenzija. Lijekovi: Prilen a 5 mg 1-0-0, Concor a 1.25 mg 1-0-0, Aska 0-1-0 Funkcije i navike: Negira dizurične tegobe, mokri uredno. Stolica redovita, normokolorirana, bez patoloških primjesa. Zadnja stolica jutros. Apetit normalan. Nije primijetio promjene tjelesne težine u zadnje vrijeme. Pušenje negira. Alkohol negira. Alergije na lijekove negira. RR 140/80 mmHg, SpO2 90%, brzina respiracije 22/min, Tax 36.7 C. Pri svijesti, u kontaktu, orijentiran, blago dispnoičan u mirovanju, afebrilan, pokretan. Koža topla, sluznice hidrirane. Vratne vene kolabirane, traheja medioponirana. Pluća: desno krepitacije nad cijelim plućima, lijevo uredan šum disanja. Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova ne čujem. Abdomen: mekan, bezbolan na palpaciju, jetru i slezenu ne palpiram, peristaltika čujna, LS negativna. Ekstremiteti: simetrični, bez edema, palpabilnih arterijskih pulzacija. EKG: sinus ritam frek. 89/min, intermedijarna el.os, PR 150 ms, bez specifičnih promjena ST segmenta. Pretrage?
 15. Ok, ok, krenuli ste s diferencijalnim. Nije loše, sve legitimne ideje. Ali ajmo krenuti po redu. Dovoze vam pacijenta, prvo morate napisati anamnezu i napraviti pregled, pa naručiti neke pretrage poslije toga. Koja pitanja pitate osobu s dispnejom pod "sadašnje tegobe"?
 16. 😄 Ajde, da probamo. Radite na hitnom prijemu. Stiže vam pacijent, trijažna sestra je napisala samo "saturacija 91%". Slušam pitanja i upute.
 17. Izašle su nove smjernice, još nisu dostupne, kažu da ima razlika, tako da bolje nemojte ove stare učiti. :D
 18. 18-godišnja sportašica dolazi na pregled prije natjecanja. Ne žali se ni na kakve tegobe, u povijesti bolesti nema ništa, i fizikalni pregled je u potpunosti normalan. Slijedi EKG. Frekvencija je u početku stabilna, 36/min., s konzistentnim RR intervalom. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,28 s). Drugi pravovremeni no neprovedeni P val se vidi nakon svakog QRS kompleksa. PP intervali su konstantni, frekvencije 72/min. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga postoji podležeći sinusni ritam. Trajanje QRS kompleksa je normalno (0,08 s), a os je lijeva, između 0 i -30 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i II i negativan QRS kompleks na ovodu aVF). QT/QTc intervali su normalni (400/310 ms). Stoga početni dio EKG-a ima uzorak drugog stupnja AV bloka s provođenjem 2:1 (svaki drugi P val se ne provodi). Onovni PR interval je stabilan no produžen na 0,28 s, što upućuje na AV blok prvog stupnja. Na kraju EKG-a (peti i šesti QRS kompleks), postoji promjena QRS uzorka. Peti QRS kompleks se provodi s PR intervalom od 0,28 s, što je osnovni PR interval. No šesti QRS kompleks, ipsred kojeg slijedi pravovremeni P val, je preuranjen i PR interval koji slijedi prije njega je duži (0,52 s). Nakon šestog QRS kompleksa postoji neprovedeni P val koji se poklapa s T valom i njemu mijenja morfologiju. Stoga postoji i kratki period bloka drugog s stupnja s uzorkom Mobitz I i provođenjem 3:2. Stoga 2:1 AV blok u ovoj situaciji predstavlja Wenckebachov uzorak (Mobitz I), a ne Mobitz II. Prisutnosti Mobitza I, problem provođenja u AV čvoru, u mladog je sportaša rezultat visokog vagalnog tonusa, što može smanjiti stopu provođenja kroz AV čvor i rezultirati postupnim smanjenjem brzine provođenja, odatle Mobitz I. Visoki vagalni tonus se također javlja noću, u snu, stoga Mobitz I tada nije neuobičajen. Drugi uzroci Mobitza I mogu biti lijekovi koji djeluju na AV čvor ili intrinzična bolest AV čvora. Ova provodna abnormalnost ne zahtjeva dodatnu terapiju i često nestaja s povećanjem tonusa simpatikusa i smanjenjem vagalnog tonusa, npr. pri vježbanju.
 19. 49-ogodišnjak s dijabetesom i hipertenzijom dolazi na hitni prijem zbog bolova u prsima koji traju 6 sati. Na EKG-u su prisutne elevacije ST segmenta inferiorno te se pacijentu odmah u angiosali ugradi stent u desnu koronarku. ST elevacija se normalizira i bol u prsima prestane. Sljedeće jutro, ovom sada asimptomatičnom pacijentu se napravi EKG. EKG pokazuje pravilni ventrikularni ritam od 45/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinusni ritam. Drugi pravovremeni ali neprovedeni P val se može vidjeti između svakog QRS kompleksa. Stoga, postoji stabilni normalni sinusni ritam frekvencije 90/min. P valovi koji se provode imaju stabilni PR interval 0.20 s. Trajanje QRS kompleksa je normalno (0.08 s) i os je normalna, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF). QT/QTc intervali su normalni (420/360 ms). Primjećuje se slaba progresija R vala, koja je rezultat rotacije električne osi u smjeru kazaljke na satu, zamišljeno kao da se srce gleda ispod dijafragme. S rotacijom u smjeru kazaljke na satu, lijeve ventrikularne sile javljaju se kasnije na prekordijalnim odvodima. Primjećuju se i Q valovi na odvodima III i aVF, što je karakteristika inferiornog infarkta. Pojavljuju se i U valovi na odvodima V2-V4, oni su normalni. U slučaju akutnog infarkta miokarda, indikacije za privremeni pacemaker uključuju Mobitz II AV blok s obzirom na visoki rizik progresije u kompletni blok s escape ventrikularnim ritmom koji može biti nestabilan. Stoga, Razlika između Mobitza I i Mobitza II je klinički važna. S obzirom na to da je ovaj pacijent imao inferiorni infarkt, koji je često udružen s prolaznim abdormalnosti provođenja kroz AV čvor povezano s povišenim vagalnim tonusom ili upalom i/ili edemom oko AV čvora, može se pretpostaviti da je ovo Mobitz I i da će proći samo od sebe. U slučaju anteriornog infarkta miokarda, često postoji trajna šteta septumu i His-Purkinjeovu sustavu, što bi bilo povezano s Mobitzom II i trajnim oštećenjem provodnog sustava, s rizikom za kompletni blok i escape ventrikularni ritam. Jedini način da se utvrdi etiologija sa sigurnošću jest razvoj drugog uzorka tijekom monitoriranja. Stoga, ako se tijekom monitoriranja razvije uzorak tipičan za Mobitz I ili kompletni blok s escape junkcijskim ritmom, 2:1 AV blok bio bi zbog Mobitza I. Uzorak Mobitz II ili razvoj kompletnog bloka s ventrikularnim escape ritmom potvrdio bi da je 2:1 AV blok rezultat Mobitza II.
 20. Džaba pričate kada nije moguce promijeniti nista. Ne mislim da je uopće moguće neke predmete ukinuti, ma koliko bizarni i beskorisni bili, a svime i tako upravljaju interesne skupine koje sigurno neće dopustiti da se stvari mijenjaju. Previse ljudi zaradjuje kruh na prelijevanju šupljeg u prazno, a onda to vraćaju naravno nekim drugim ustupcima onima koji im to omogućavaju. Oni koji bi vas mogli nešto naučiti, kliničari, su preopterećeni. Što su sami sebi dopustili naravno, ali nitko se neće odreći novaca zato što ne stigne odraditi posao, nije glup. Ukratko, uzdaj se u se i svoje kljuse, kao i svi, štrebetajte ono što vas traže, kasnije ćete se već nekako snaći. Dok se nešto promijeni proći će sigurno vaš radni vijek, sve prije toga bi bilo čudo u rangu ukazanja gospe.
 21. 92-godišnjakinja s kroničnom hipertenzijom liječenom atenololom dolazi sa presinkopom (vrtoglavica) zadnjih 24 h. Ima proljev zadnjih 3 dana s mučninom, zbog čega pije malo tekućine. Poriče vrućicu, preznojavanje, krv u stolici. Tlak 90/45 mmHg, jugularni venski tlak 5 cm, dehidrirana, pravilno nepravilan puls, i mekan abdomen s čujnom peristaltikom. EKG slijedi. EKG pokazuje P valove u pravilnim intervalima frekvencije 48/min. P valovi su uspravni na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinus bradikardija. Ventrikularni otkucaji pak nisu pravilni kao rezultat povremenog dugačkog RR intervala koji se javlja zbog jednog neprovedenog P vala. Stoga je ritam pravilno nepravilan. Postoji stabilni PR interval od 0.20 s. Svaki četvrti P val nema provedeni QRS. Stoga je ovo AV blok drugog stupnja (tj. pauza u RR intervalu zbog povremeno neprovedenog P vala). Činjenica da su PR intervali svakog provedenog kompleksa konstantni definira ovo kao AV blok Mobitz tip II. Trajanje QRS kompleksa je normalno (0.08 s), a os je normalna, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF). QT/QTc intervali su normalni (460/410 ms). AV blok Mobitz tip II rezultat je neprovođenja kroz His-Purkinjeov sustav. His-Purkinjeov sustav stvara brzi akcijski potencijal posredovan natrijevim strujama. Događa se po principu sve ili ništa (ili provodi impuls ili ga uopće ne provodi). Nema postupnog smanjenja provođenja. S blokom tipa Mobitz II, stoga, His-Purkinjeov sustav povremeno ne uspije sprovesti impuls, no kada se on sprovede brzina provođenja je stabilna, zbog čega je PR interval konstantan. AV blok drugog stupnja tipa Mobitz II ozbiljnije je stanje nego Mobitz I, koji zahvaća AV čvor. Razlog je što, ako se razvije kompletni blok, ritam bježanja (“escape ritam”) će biti ventrikularni moguće nestabilan i nepredvidiv. Nasuprot tome, kompletni srčani blok s Mobitzom tipa I povezan je sa stabilnim escape ritmom. Mobitz II je indikacija za pacemaker ako su prisutni simptomi bradikardije ili ako postoji prolazni kompletni srčani blok. EKG također pokazuje granični kriterij za hipertrofiju lijevog ventrikula (dubina S vala na odvodu V2 plus amplituda R vala na odvodu V4 ukupno 36 mm), i postoje difuzne abnormalnosti T vala. Povijest bolesti pacijentice i fizikalni pregled upućuju na značajnu dehidraciju koja rezultira prerenalnim zatajenjem bubrega. Iako nemamo razine kreatinina, niziak tlak u obično hipertenzivnog pacijenta zabrinjavajuće je za potencijalnu renalnu insuficijenciju zbog smanjene perfuzije bubrega. Očekivala bi se refleksna tahikardija u slučaju hipotenzije. No pacijentica uzima atenolol koji može spriječiti takvu reakciju. Atenolol se prvenstveno eliminira renalno, pa je moguće da je bradikardija rezultat visoke razine atenolola zbog prerenalnog zatajenja. Beta blokatori ne utječu na provođenje kroz His-Purkinjeov sustav. Zato treba tražiti drugu etiologiju Mobitza II. Može biti rezultat drugih metaboličkih abnormalnosti povezanih s renalnom insuficijencijom koji bi promijenili provođenje kroz His-Purkinjeov sustav. Druga je mogućnost da je bolest His-Purkinjeova sustava sada izražena zbog metaboličkih abnormalnosti. Simptomi presinkope i vrtoglavica mogu se objasniti i dehidracijom i hipotenzijom, a objasnili bi ih i Mobitz II s posljedičnim kompletnim blokom. Kompletni blok bi u ovom slučaju bio povezan s ventrikularnim escape ritmom. Potreban je kontinuirani monitoring nakon korekcije dehidracije, metaboličkih abnormalnosti i renalne insuficijencije kako bi se procijenila kontinuirana prisutnost provodnih abnormalnosti.
 22. Za taj proxy proći trebaš se registrirati s bilo kojim norveškim IP-om (radi i Hola) na web stranici norveške nacionalne knjižnice, onda stranicu te knjižnice otvoriti i Uptodate ili recimo BMJ best practice, nude oboje.
 23. Imam ih ja na hard disku, uploadat ću.
 24. 22-godišnjakinja dolazi na hitnu zbog epizode vrtoglavice. Prije nekoliko dana išla je planinariti, te je nakon toga dobila eritematozni, kružni osip na lijevoj nozi. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana osip se proširio na druga područja noge. Bila je umorna i bolili su je mišići, no nije imala vrućicu. Napravi se i EKG u vrijeme kada simptoma nema. EKG pokazuje nepravilni ritam, no postoji uzorak grupiranja gdje su svi RR intervali isti i sva tri duža RR intervala ista. Stoga je ovaj ritam pravilno nepravilan. Postoji podležeći sinus ritam 70/min, koji se ustanovi pronalaskom P valova. PP intervali su pravilni. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6, stoga dolaze iz sinusnog čvora. PR interval nije konstantan. Osnovni PR interval određuje se kao PR interval koji dolazi nakon pauze RR intervala. Stoga je osnovni PR interval 0.20 s. Drugi PR interval je produžen na 0.28 s, a treći je 0.32 s. Četvrti P val se ne provodi (nakon njega ne slijedi QRS kompleks). Uzorak produženja PR intervala se ponavlja. Uz to, postoji blago skraćenje RR intervala, od 0.92 s do 0.84 s. To predstavlja AV blok drugog stupnja, Mobitz tip I ili Wneckebachov blok. Ovo je uzorak 4:3 Wenckebach. AV blok drugog stupnja se identificira pauzom RR intervala zbog povremenog neprovedenog P vala. Sinusni ritam ili PP intervali su konstantni. AV blok prvog stupnja također može biti prisutan. AV blok drugog stupnja kao rezultat Wenckebacha indentificira se progresivnim produženjem PR intervala prije jednog neprovedenog P vala. Nakon neprovedenog P vala, provođenje se nastavlja s resetiranim PR intervalom na osnovnu dužinu. Stoga uvijek postoji jedan više P val nego QRS kompleks i Wenckebach se naziva 3:2, 4:3, 5:4, itd. Uzorak bloka može biti stabilan (npr. uvijek 3:2) ili može biti varijabilan (npr. promjenjivi periodi 4:3 s 3:2, itd.). Često se dužina produživanja PR intervala može smanjivati kao u ovom slučaju (0.20 na 0.28 pa onda na 0.32). Kao rezultat nastaje skraćenje RR intervala, kako se vidi između prvog i drugog RR intervala. Skraćivanje RR intervala nije nužno za postavljanje dijagnoze Wenckebacha. AV blok drugog stupnja tipa Mobitz I rezultat je provodne abnormalnosti AV čvora. Kako akcijski potenciial koji stvara AV čvor održavaju kalcijske struje, brzina provođenja kroz ovu strukturu ne mora biti konstantna (tj. ne funkcionira na sve ili ništa principu), nego se može mijenjati ovisno o prisutnosti bolesti AV čvora, promjenama autonomnog tonusa, lijekova koji utječu na AV čvor poput digoksina, blokatora kalcijskih kanala ili beta blokatora. Općenito gledano, AV blok Mobitz I nije ozbiljan. Ako je pacijent asimptomatičan, nije potrebna daljnja terapija. No ako postoje simptomi bradikardije i pacijent ne prima lijekove koji utječu na AV čvor, postoji indikacija za pacemaker. Razvije li se kompletni blok, escape ritam nastat će u AV čvoru (nodalni ili junkcijski ritam), koji je tipično stabilan. Osim ako takav ritam nije spor i/ili povezan sa simptomima, nema indikacije za hitno postavljanje privremenog pacemakera. Dodatni nalazi na ovom EKG-u uključuju normalno trajanje QRS kompleksa (0.08 s) i prisutnost ekstremno lijeve osi, između -30 i -90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodu I i negativni QRS kompleksi na odvodima II i aVF s rS morfologijom). Ekstremno lijeva os može se vidjeti s inferiornim infarktom miokarda, što je povezano s dubokim početnim Q valom na odvodima II i aVF. Kada QRS kompleks na odvodima II i aVF ne pokazuju dokaze inferiornog infarkta, nego imaju rS morfologiju, uzrok lijeve osi je lijevi anteriorni fascikularni blok. Također postoje difuzne inverzije T valova, koje su nespecifične. QT/QTc intervali su lagano produženi (420/450 ms). Pacijentica se prezentira umorom, mijalgijama i AV blokom nakon planinarenja. Ovo, skupa s osipom koji je razvila tipičnim za erythema migrans, ide u prilog dijagnoze lajmske bolesti. Činjenica da ima asimptomatski Wenckebach razlog je za brigu, jer bi intermitentne epizode vrtoglavice mogle biti rezultat razvoja AV bloka višeg stupnja. Potreban je daljnji kontinuirani monitoring za ustanovljivanje potrebe za privremenim pejsom. Provodne abnormalnosti AV čvora povezane s lajmskom bolesti su prolazne i reverzibilne, s varijabilnim vremenom oporavka.
 25. Ne znam da je bio word dokument, no bio je popis, stavljeno je sada tamo u PF1 i PF2 u ovom podforumu.
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.