Jump to content

perolegenda

Members +
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

perolegenda last won the day on October 18 2018

perolegenda had the most liked content!

Community Reputation

17 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. perolegenda

  Upis

  Ja sam se prebacio nakon prve godine (2016./2017. sam bio na mefos-u, a 2017./2018. na mefzg-u i trenutno sam tu). Da bi se prebacio moraš imati bar 4,0 prosjek ocjena od 4 kolegija (medicinska biologija, medicinska kemija i biokemija I, medicinska fizika i biofizika te anatomija), moraš položiti sve kolegije na prvoj godini u vrijeme slanja zamolbe za prebacivanje te ne smiješ niti jednom ponavljati godinu. No moraš imati na umu da s prosjekom od 4,0 nemaš zagarantirano mjesto, već nakon što zaprime se zamolbe vijeće odredi osigurani broj mjesta za prjelaznike pa ih na temelju njihova prosjeka odabere. Ja sam imao prosjek 4,0 i mene su te godine primili i te godine su odobrili 6 mjesta, godinu prije, samo 5. 2016./2017. kada sam se ja upisivao bilo je 60 mjesta te se bodovalo ovako: 25% ocjene, 25% matura biologija, 25% matura kemija, 25% matura fizika. Ja sam imao prosjek ocjena 4,43 (88,6%), biologiju 81%, kemiju 67,5%, fiziku 62,5%. Bio sam 57/60 na listi. Nastava ti je uglavnom ujutro i otprilike traje 3 sata dnevno, zna se čak i dogoditi, da na neke dane nema nastave. No nemoj misliti da ćeš imati više slobodnoga vremena, oni ti daju više vremena kaki bi stigao sve naučiti (što se učenja tiče zlatni standard je min. 5 sati dnevno, po potrebi i više) Stručnu praksu moraš odraditi prije upisa na 2. godinu i nisi završio 1. godinu bez tog potpisa u indeks, a to ćeš morati raditi svake godine. Možeš ti nju odraditi netom prije početka 1. ili taman prije upisa u 2. godinu, svejedno je. Trebaš uzeti papir jedan i odnijeti ga u dom zdravlja/bolnicu gdje to planiraš izvesti i onda ti oni nakon odrađene prakse daju neki papir na temelju kojega na faksu znaju da si ti praksu odradio. Ne sjećam se točno kako je to išlo, najboljr bi bilo da se raspitaš u referadi oko toga.
 2. Ovo je mail koji nam je katedra poslala prošle godine vezano za to koji dijelovi knjige čine ispitno gradivo. "Obavijest o gradivu za ispit napisao/la Mirza Žižak - Sunday, 3 December 2017, 16:27 Prema dogovoru nastavnika katedre za imunologiju preporuča se prilikom priprema za ispit iz imunologije slijedeće: - gradivo za ispit predstavlja službeni udžbenik iz imunologije (prevedeni Abbas 8. izdanje) - s obzirom da se mnoge teme preklapaju iz poglavlja u poglavlje nemoguće je iz pojedinih poglavlja izdvajati pojedine stranice ili odlomke kad se oni u nekom drugom području ponovno obrađuju ili spominju, stoga su date slijedeće preporuke za potrebe samog ispita: - u osnovi sva su poglavlja u knjizi dio ispitnog gradiva - većina poglavlja predstavlja jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu i njih je potrebno pripremati u cjelini - nekoliko poglavlja obrađuje područja u imunologiji koja neće biti dio ispitnog gradiva: u poglavlju 7. potrebno je pripremiti dio koji govori o Kompleksu T staničnog receptora (str.143-150) dok preostali dio poglavlja koji detaljno obrađuje signalne putove ne ulazi u ispitno gradivo (međutim, treba znati da se pojedini signalni putovi dijelom spominju i obrađuju (bez ulaska u detalje) u drugiim poglavljima te je osnove tih putova potrebno poznavati. budući da u knjizi postoji puno preklapanja i ponavljanja nemali dio knjige govori o istim stvarima samo iz različitih aspekata. Očekuje se da to tijekom pripreme za ispit prepoznate i reakcije koje se često ponavljaju prepoznate kao važne preporuča se koristiti ppt prezentacije nastvanika budući da one mogu na određeni način biti smjednice koje će vas upozoriti na koje dijelove obratiti posebnu pažnju. što se tiče različitih bolesti koje se u udžbeniku obrađuju treba znati da se sami opisi kliničkih slika i vrste liječenja istih neće tražiti na ispitu, međutim potrebno je znati osnovne patogenetske mehanizme nastanka pojedinih bolesti lp Katedra za imunologiju"
 3. Silbereberg - Chemistry, The Molecular Nature of Matter and Change, 7E.pdf
 4. Prijevod stranog udžbenika iz fizikalne kemije, ima 200 strana. Atkins - Načela fizikalne kemije.pdf
 5. Lehninger Principles of Biochemistry - David L. Nelson & Michael M. Cox.pdf
 6. Nisam ju ja skenirao, ali sam ju skinuo sa starog perpetuuma. Harperova ilustrirana biokemija.pdf
 7. Svi mi znamo koliko je Harper jasna i razumljiva knjiga, a ovo se poglavlje od svih posebno ističe. Prošle sam godine dva dana učio tih glupih 8 strana jer nikako da dokučim što je pisac htrio reći. Uz malo mozganja i dešifriranja sam te informacije izvadio iz udžbenika i sistematski ih posložio u svoje bilješke. Odlučio sam stoga da od toga napravim mini skriptu za to poglavlje, možda pomogne kojemu očajnom studentu da savlada ovo gradivo u primjerenom vremenu. Informacije su čisto iz Harpera, nisam se koristio drugim udžbenicima. Prijenos i pohrana lipida.docx
 8. Oprostite ljudi, ali ja sam položio imunologiju i mogu reći da je Abbasova imunologija najbolji udžbenik iz kojega sam dosada učio. Jasan, zanimljiv, niti preštur niti preopširan, uglavnom ne ide nepotrebno u detalje i ima predobre slike. Iako je imunologiju sada izazov položiti na predroku (daju ti samo 3 i pol tjedna za cca. 460 strana teksta), smatram kako je prijevod ovoga udžbenika bio jako dobra stvar. A za sve vas koji ste došli po vodič; ako katedra ne razduži kolegij, čeka vas pravi izazov, svaki dan probajte pročitati bar 25-30 stranica knjige (knjiga je dobro pisana pa neće kasnije biti previše problema s nerazumijevanjem). Samo hrabro, gledajte slike, ne učite nepotrebno (nije potrebno učiti signalizacijske putove, to preskačite) i uspjet ćete vi to savladati.
 9. Ovo je gotovo cijela dosad sakupljena baza. Provjerite kod kolega sa starijih godina, možda imaju nova pitanja sa njihovih kolokvija pa da ih tu stavimo da svi imaju pristup njima. A2.docx A1.docx A3.docx
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.