Jump to content

koprofag

Members +
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

koprofag last won the day on June 3

koprofag had the most liked content!

Community Reputation

10 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. A gle, to ti je demokracija. Ja sam vam pokazao kroz brojke kolko je stampar zapravo cini mali udjel u cijeloj nasoj edukaciji, a ipak se svi studenti i profesori na njih najvise fiksiraju kao glavnog krivca... Prakse je u teoriji puno, šatro imamo ljetne prakse, dezurstva iz svakog predmeta, onda opet dezurstva na 6.godini, mislim da je tu glavni problem sto smo ko i uvijek prepusteni sami sebi, a to je dosta demotivirajuce.
 2. Ideja mog posta je bila da se skrene pažnja kako štampar nije najveći problem našeg faksa, koliko god svima bio mrzak. Prikazao sam i u brojkama to, evo još malo brojčica: od oko 1200 sati koliko je pretviđeno za 6.godinu, 320 otpada na štampar (tu sam uključio epidemiju, OZZ, Veliku, etiku, ekologiju i školsku). Čak i da sve to ukinete, opet nismo dobili puno, to je 12 tjedana nastave (ako ćemo biti pošteni, ni etika nije štamparovska). A vi si razmislite onda jel fkt andrija najveći krivac za sve loše na medicini. Osobno mislim da bi s rezanjem satinice trebalo krenuti od pretklinike.
 3. Pa izračunaj si sam ako mi ne vjeruješ, sveukupno u svih 6 godina na štampar otpada skoro 500 sati (ovdje nisam uračunao obiteljsku), a ukupna satnica na mefu je 6200 sati. Oftalma, sudska, med.genetika, palijativna, kl.prosuđivanja i rac.primjena lijekova po meni su jednako beskorisni predmeti kao i ekologija ili etika na 6.godini, da ne pričam o diplomskom... Ono što sam htio poručiti svojim postom je da štampar nije glavni problem našeg faksa, po meni je problem u ovom svemu prije 6.godine: pretklinika preduga i bespotrebna, klinika neučinkovita. Osobno mislim da je potrebno znanje iz svih apsekata medicine, od pretklinike do javnog zdravstva, time da bi najveći fokus trebao biti na klinici. BTW ne znam o kakvom koncenzusu pričaš, u zemlji u kojoj zdravstvo frca u dugovima, općenito je loša organizacija cijelog sustava, a ljudi umiru od preventabilnih bolesti, mislim da je barem osnovno znanje iz javnog zdravstva nužno.
 4. Jebo vas više štampar, na njega otpada manje od 10% ukupne satnice na medicini. Niti je cijela 6. štampar niti se najviše energije utroši na štampar na 6.godini. Mislim da se može svašta korisnog naučit na njemu ako se želi, jedino što bi ga malo rasporedio po godinama. Ono što želim poručiti je da štampar nije glavna boljka našeg fakulteta, koliko god smarao. Glavni problem ovog faksa je loša klinika, 4.godina još je i ok, al 5. je za kurac. Fali osnovnih praktičnih vještina, pretpostavljam da je to bila nit vodilja za uvođenje TLU-a, al eto, očito bi se trebalo poraditi na izvođenju te nastave (npr. TLU bi mogao biti platforma za sve vrste propedeutika i kliničkih vještina, ako to provodi kompetento osoblje). Pretkliniku bi se moglo komprimirat, po meni bi se dalo to stisnut u 2 godine uz određena rezanja i preslagivanja, a dosta toga bi se moglo pretvorit u izbornu nastavu. Nije ni staž bajan, al ipak te ufura u posao, bilo bi izvrsno da se inkorporira u zadnju godinu. Sretno s ikakvim promjenama :)
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.