Jump to content

diazepamium

Members +
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

diazepamium last won the day on March 12

diazepamium had the most liked content!

Community Reputation

32 Excellent

Recent Profile Visitors

374 profile views
 1. Trojka ne postoji ili je slučajno ispala?
 2. Posudio, prelistao, ništa pametniji nisam postao. Realno, ne treba ti, sve imaš u velikoj/maloj skripti.
 3. Lakše ti je položit biologiju nego fiziku. Pitaju se velike stvari i usmeni traje ful kratko, definitivno kraće nego fizika. Koncepta uglavnom nema, ali imate dovoljon vremena da smislite odgvor u glavi. Jedino Pajić zna pitati stvari koje kaže samo svojoj grupi kojoj vodi vježbe pa nemaš baš to otkud naučiti.
 4. Postaja 1. Zaustavljanje krvarenja postavljanjem prvog i elastičnog zavoja. - provjeri sigurnost - predstavi se, razmakni imaginarne ljude, pozovi neke imaginarne ljude da ti pomogne (ispitivač ti bude pomagao držati kompresiju, i govorio dal krvari i dalje) - kompresija sterilnom gazom (tu uskače ispitivač i drži gazu na mjestu) i postavljenje prvog zavoja - podignuti ruku iznad razine srca i reći da ti je drži tako - (krvarenje nije prošlo) stavljaš novu gazu i prvi zavoj (na prethodni prvi zavoj) - (krvarenje i dalje nije prošlo) stavlješ zapakirani zavoj (pobrini se da bude u celofanu, a ne papirnati) i preko njega zamotaš što bolje elastični zavoj - (krvarenje i dalje nije prošlo) stavlješ Esmarchovu podvesku - napraviš od trokutaste marame kao traku i podvežeš iznad rane, napraviš jedan čvor pa staviš olovku pa još jedan čvor preko pa okrećeš dok se ne zaustavi "krvarenje" i onda obavezno reci da trebaš zapisati vrijeme kad je stavljena i promjeriti kapilarno punjenje Postaja 2. Osiguravanje vratne kralježnice postavljanjem Schanzovog ovratnika - ponovite si one skraćenice AVPU, ABC i SAMPLE - nitko ne zna kojim točno redoslijedom to treba, ali bitan je onaj početak provjere sigurnosti i PREDSTAVLJANJA. Priči licem u lice i malo popričati s lutkom o onom jel boli i te gluposti, stabilizirati vrat i dati nekome da ti drži to (traži to ispitivača ili zamišljenog pomoćnika, meni recimo ispitivač nije pomogao pa je vrat držala "imaginarna osoba"). Za to vrijeme provjeravaš svijest, recimo da je pri svijesti, provjeriš onda dišni put, disanje i puls nad karotidom i radijalkom. Slijedi postavljanje Schanzovog ovratnika - prvo provjeriš veličinu koja tri treba (prstima od ramena do ruba donje čeljusti pa to preneseš na okovratnik). umetneš to lijepo ispod vrata i lijepo ga zamotaš u to. Nakon toga t ispitivač pita za SAMPLE i tjt. Postaja 3. Dobivanje informiranog pristanka pacijenta na dijagnostički i/ili terapijski postupak. - samo pričajte i ne dajte da vas svojim ubacivanjima i izjavama smetu s onoga kaj pokušavate reći, triput ponovite jedno te isto, ovo je po meni najlakši dio ovogodišnjeg ispita Ne dajte da va szajebavaju ispitivači, jer su neki bili dosta bezobrazni. Sretno!
 5. Koliko me drži sjećanje, samo put i osobne troškove. Sve ostalo je pokriveno.
 6. Znaš koji su bili prošle godine možda?
 7. Ovo je forum. Postaviš pitanje i netko će ti već odgovoriti. ?
 8. Koji god želiš. Svaki ima svoje mane i svoje vrline. Većina nekako uzme Sobottu jer ga najviše ljudi i kupi. Ali imaš i Nettera (prekrasne slike!) i Gilroya koji nisu ni u kojem slučaju lošiji od Sobotte. Onaj koji najbolje paše tvom načinu učenja je tvoj izbor.
 9. Što se tiče promjene nastave, tražilo se par generacija unazad i svaka generacija upućuje, recimo prema katedri za fiziologiju. Banfić svake godine samo pospremi KONKRETNI prijedlog (prije par godina su čak osmislili cijeli NOVI IZVEDBENI PLAN) u ladicu i zaboravi na to. (ili misliš samo na kliniku?)
 10. Baciti studente među pacijente od prvog dana faksa. Da onaj TLU liči na nešto, jer da liči ne bi bilo tako. Dođeš na treću godinu i 2/3 studenata ne zna izmjeriti tlak kako spada. Uči se to kao na TLUu, ali nitko ne provjerava na tom ispitu jesi li ti doista izmjerio taj tlak, odjednom svi imaju tlak 120/80. Ne tretirati cijelu generaciju kao buduće znanstevnike jer će se 8 pojedinaca naći u tim vodama, dok će ostalih 290 biti kliničari. Za to postoje izborni predmeti na kojima možeš naučiti to što želiš.
 11. Neće se dogodit to da polože svi. Neće se dogodit ni da a ma baš svi izađu na rok. ?
 12. PARAZITOLOGIJA MAKROSKOPSKI PREPARATI.pdf PARAZITOLOGIJA - MIKROSKOPSKI PREPARATI.pdf VIROLOGIJA - MIKROSKOPSKI PREPARATI.pdf VIROLOGIJA - SEROLOŠKE METODE.pdf
 13. Dolanski je pustila dečka koji nije znao nabrojat četiri osnovne vrste sila, dok je mene rušila na nekoj formuli vezanoj za zvuk (zadnje pitanje). To dovoljno govori o fizici na ovom faksu,
 14. Nije baš točno to što govoriš. Dođete tamo, prozovu vas i smjeste na radilište. Kad već sjedneš tamo gdje te smjeste, zaključit ćeš o kojoj bi se vježbi moglo raditi. Ispred sebe ćeš imati papir na kojem će pisati što se od tebe traži. Npr. trebt ćeš napraviti sve ono s lećama i onda popuniti tablice (koje sama radiš, i jer moraš znati koja mjerenja moraš napraviti kako bi završila/o zadatak koji je zadan na papiru) i napraviti račun. Ne zaboraviti napraviti račun pogreške. Fakat nije teško. Lako se zeznete i padnete, ali nije problem riješiti ga kasnije.
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.