Jump to content

Nagini

Members +
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Nagini last won the day on December 24 2018

Nagini had the most liked content!

Community Reputation

15 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nagini

  Specijalizacija - bodovanje

  Ustanova objavi natječaj za specijalizaciju, pošalješ dokumentaciju, objave bodovnu rang listu po važećem pravilniku, nakon toga ideš na razgovor i poslije desetak dana ustanova objavi tko je dobio. Najtraženije su dermatologija, oftalmologija, kardiologija, pedijatrija, fizikalna medicina i to je u Zagrebu jako teško dobiti, odnosno dobije se samo štelom. Izvan Zagreba se općenito lakše dolazi do željene specijalizacije. Najlakše se dolazi do hitne medicine, bilo gdje, ta specijalizacija nije atraktivna. Patologija i citologija isto tako nije tražena. Prije se lako dolazilo i do anesteziologije, ali to je u posljednje vrijeme postala nešto traženija specijalizacija. To su moja iskustva.
 2. Nagini

  Brucoši 2018/2019

  Možeš raditi jedino vikendom ili taj jedan dan tjedno - a i to je upitno zato što su vikendi rezervirani za učenje, jednostavno... gradiva je previše. Urbana legenda kaže da je u Zagrebu studirala jedna medicinska sestra, koja je cijelo vrijeme i radila - ali to su rekla kazala priče. Teško ćeš iskombinirati ozbiljan posao uz medicinu, neovisno o tome studiraš li u Splitu ili Zagrebu.
 3. Nagini

  Brucoši 2018/2019

  Klinika je turnusna. 🙂
 4. Nagini

  Kako biste reorganizirali nastavu na MEF Zg?

  Ma previše, bogati. Pa anatomija je nekada na prvoj godini trajala 11 tjedana u komadu, kada se nastava slušala turnusno. Nije Štampar problem, ja Štampar vidim kao posljedicu problema. Najuočljiviju posljedicu, zato što se radi o kolegijima koji su naprosto najuočljivije beskorisni. Ako fakultet nije u stanju srezati Štampar (a nije), možeš misliti kako će se usuditi dirati u pretkliniku.
 5. Nagini

  Kako biste reorganizirali nastavu na MEF Zg?

  Mislim da se to nikada neće promijeniti. Nije to tako samo na medicini, to je tako i na svim drugim fakultetima - hoćeš od prava do ekonomije. To je problem na razini cijelog školstva, a počinje u osnovnoj gdje se znanje za peticu definira kao bubetanje što veće količine podataka i detalja. Jednostavno, ne znaju kako prenijeti znanje pa posežu za najučestalijom metodom eliminacije: detalji.
 6. Nagini

  Kako biste reorganizirali nastavu na MEF Zg?

  Nastava iz anesteziologije traje jednako dugo kao i nastava iz zdravstvene ekologije, mislim da je na taj apsurd (i slične) Halifax mislila. Oftalmologiju ili sudsku nikako ne bih okarakterizirala kao beskorisne predmete. Štampar se uvijek ističe kao najveći problem zato što je to najuočljiviji problem, doslovno prvo što ti padne na pamet kad raspravljamo o uhljebima u medicini. To ima svatko tko na tjednoj bazi pročita naslovnice domaćih medija, nije ti za to potreban Štampar. Osim toga, dugovima i organizacijom se uopće ne bi trebali baviti liječnici već političari (odnosno pravnici), a liječnicima bi trebalo kolektivno zabraniti da se petljaju u istu... ali to je neka druga tema.
 7. Nagini

  Brucoši 2018/2019

  Ovako je bilo i kod nas. Osobno sam koristila Nettera i Gilroyja, pred kraj sam na poklon dobila i fotografski atlas Rohena pa sam uz njega spremala te zadnje tjedne anatomiju. Vrlo koristan atlas, barem je meni bio... sada kad gledam, izdvojila bih ga kao najboljeg iako ne znam koliko bi bio od pomoći studentima koji tek startaju.
 8. Nagini

  Kako biste reorganizirali nastavu na MEF Zg?

  Šteta za TLU. Mislim da je to dobra ideja, ali katastrofalno provedena u djelo. Odlična ideja. OK, imaš pravo. Staž bi svakom liječniku trebao osigurati minimum minimuma, neke osnovne vještine... pa ako netko želi više, može. Osobno, ne bih dirala pretkliniku previše osim što bih maknula Štampar i možda reformirala TLU da to bude koristan kolegij za taj prvi dio studija. Mislim da je reforma najpotrebnija na klinici... maknuti Štampar, podebljati vrijeme (vježbe) provedeno s pacijentima i reformirati trajanje pojedinih kolegija, neki jednostavno traju predugo - a nisu toliko važni. Ali najiskrenije... i uz reforme, ne bih micala staž. Reformirala bih staž, svakako, ali ne bih ga micala. Jednostavno ne vjerujem da se staž može nadoknaditi nastavom tijekom studija. Anestezija traje tri tjedna, ali ne bih rekla da se kvaliteta nastave drastično poboljšala u odnosu na prethodne godine.
 9. Nagini

  Upis

  Možeš se pokušati prebaciti najranije nakon prve godine, a najkasnije nakon treće godine. Prebacivanje prije nije bilo problem, ali zadnjih godina navodno i ne ide tako lako i dosta ljudi odbijaju. Nemoj se oslanjati na ocjene. Većina kandidata, koja ozbiljno cilja na medicinu, ima odlične ocjene. Osim toga, ocjene nose najmanji broj bodova. Matura je presudna i to bi valjalo napisati što bolje.
 10. Nagini

  Kako biste reorganizirali nastavu na MEF Zg?

  Drastično smanjiti satnicu Štampar predmeta (pogotovo na 6. godini) & umjesto toga pojačati praksu, odnosno vrijeme provedeno s pacijentima. Medicina se uči na pacijentu, a ne u knjižnici. Logično, cijela tvoja karijera ovisi najviše o tvojem entuzijazmu - od učenja na fakultetu do učenja na stažu, tu ne vidim problem. Svatko se bori za sebe. Znam ja ljude koji su čitav staž odradili u kafiću, naravno da takvi nisu profitirali; znam ih i koji su na stažu mnogo naučili, zato što su htjeli. Mislim da je staž prijeko potreban, neovisno o tome hoće li se reformirati nastava na fakultetu ili ne. 6 godina naprosto nije dovoljno za rad s licencom.
 11. Nagini

  Pomoc oko problema s rjesavanjem bolesti i faksa

  Obraćaš se Josipi Radoš, ona je zadužena za takve stvari. Njezina soba je odmah do sobe u kojoj ste preuzimali iksice kao brucoši, dakle druga soba s desne strane od sobe referade... na vratima piše ime, mislim. Morat ćeš slati zamolbu prodekanu i pročelnicima katedri, uz medicinsku dokumentaciju, možda ćeš s time morati ići i kod Jureše (ali ne nužno). Dalje je sve na njima, kako se uspiješ dogovoriti, ovisno o tome što sada uopće slušaš i koliko ćeš izostajati. Dakle, Radoš je prva stanica i ona će te dalje uputiti. Drži se.
 12. Dovoljni su ti udžbenici iz gimnazije, biologija je na prijemnom čak i lakša nego na državnoj maturi. Ne treba tu posebna priprema, mislim da općenito biologiju svi najbolje napišu. Na stranicama fakulteta imaš katalog znanja pa možeš vidjeti koje se gradivo pojavljuje, nema 2. razreda.
 13. Nagini

  Specijalizacija - bodovanje

  Kako je opisano u pravilniku, boduju se: radovi u indeksiranim časopisima CC, SCI, SSCI; radovi objavljeni in extenso; ostali radovi i sažeci, ako je pristupnik prvi autor. Tako da (pretpostavljam) se vrednuju i sažeci objavljeni u Knjižici.
 14. Nagini

  Brucoši 2018/2019

  Iz osobnog iskustva, moguće je povisiti ocjenu. Imala sam trojku s kolokvija pa povisila na peticu kod Dolanski-Babić... kolegica, koja je odgovarala sa mnom, kod iste je ispitivačice povisila s dvojke iz pismenog ispita na četvorku. Ne znam koliko je dotična u međuvremenu promijenila kriterije. Općenito, mislim da su ispitivači većinom korektni, ne pamtim traumatične priče s te katedre... tako da je moja preporuka svakako izaći na kolokvij. Nema smisla izlaziti na pismeni samo zbog bolje ocjene, riješi to kolokvijima da ti bude lakše. 🙂
 15. Nagini

  Peta godina - iskustva i dojmovi

  Pa ovo je sve! 😂
×

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.