Jump to content

Nagini

Members +
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Nagini last won the day on December 24 2018

Nagini had the most liked content!

Community Reputation

17 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Treba predati u periodu od 02. do 30.5. Na web stranici Medicine u Splitu ima popis nadležnih školskih liječnika, piše točno koji je liječnik zadužen za koju školu, uz mail i broj za kontakt pa bacite oko.
 2. Nagini

  Upis

  Pogledaj na stranicama Trinoma (mislim da imaju proljetne i brze pripreme), Pomaka ili stranice Auxilia pripreme (oni imaju mogućnost instrukcija jedan na jedan). EDIT: Joj, sorry, zaboravila sam da pričamo o Osijeku. 😅 Pogledaj Lingua, mislim da su oni ok. Algebra isto održava pripreme u travnju sad u Osijeku.
 3. Nagini

  Upis

  Dovoljno je samo položiti (dobiti dvojku) te predmete na B razini, Medicina Osijek ih uopće ne boduje.
 4. Nagini

  MF OSIJEK

  Imaš ju ovdje na Perpetuumu za download u PDFu, na podforumu Skripte, knjige, materijali.
 5. Ustanova objavi natječaj za specijalizaciju, pošalješ dokumentaciju, objave bodovnu rang listu po važećem pravilniku, nakon toga ideš na razgovor i poslije desetak dana ustanova objavi tko je dobio. Najtraženije su dermatologija, oftalmologija, kardiologija, pedijatrija, fizikalna medicina i to je u Zagrebu jako teško dobiti, odnosno dobije se samo štelom. Izvan Zagreba se općenito lakše dolazi do željene specijalizacije. Najlakše se dolazi do hitne medicine, bilo gdje, ta specijalizacija nije atraktivna. Patologija i citologija isto tako nije tražena. Prije se lako dolazilo i do anesteziologije, ali to je u posljednje vrijeme postala nešto traženija specijalizacija. To su moja iskustva.
 6. Možeš raditi jedino vikendom ili taj jedan dan tjedno - a i to je upitno zato što su vikendi rezervirani za učenje, jednostavno... gradiva je previše. Urbana legenda kaže da je u Zagrebu studirala jedna medicinska sestra, koja je cijelo vrijeme i radila - ali to su rekla kazala priče. Teško ćeš iskombinirati ozbiljan posao uz medicinu, neovisno o tome studiraš li u Splitu ili Zagrebu.
 7. Klinika je turnusna. ?
 8. Ma previše, bogati. Pa anatomija je nekada na prvoj godini trajala 11 tjedana u komadu, kada se nastava slušala turnusno. Nije Štampar problem, ja Štampar vidim kao posljedicu problema. Najuočljiviju posljedicu, zato što se radi o kolegijima koji su naprosto najuočljivije beskorisni. Ako fakultet nije u stanju srezati Štampar (a nije), možeš misliti kako će se usuditi dirati u pretkliniku.
 9. Mislim da se to nikada neće promijeniti. Nije to tako samo na medicini, to je tako i na svim drugim fakultetima - hoćeš od prava do ekonomije. To je problem na razini cijelog školstva, a počinje u osnovnoj gdje se znanje za peticu definira kao bubetanje što veće količine podataka i detalja. Jednostavno, ne znaju kako prenijeti znanje pa posežu za najučestalijom metodom eliminacije: detalji.
 10. Nastava iz anesteziologije traje jednako dugo kao i nastava iz zdravstvene ekologije, mislim da je na taj apsurd (i slične) Halifax mislila. Oftalmologiju ili sudsku nikako ne bih okarakterizirala kao beskorisne predmete. Štampar se uvijek ističe kao najveći problem zato što je to najuočljiviji problem, doslovno prvo što ti padne na pamet kad raspravljamo o uhljebima u medicini. To ima svatko tko na tjednoj bazi pročita naslovnice domaćih medija, nije ti za to potreban Štampar. Osim toga, dugovima i organizacijom se uopće ne bi trebali baviti liječnici već političari (odnosno pravnici), a liječnicima bi trebalo kolektivno zabraniti da se petljaju u istu... ali to je neka druga tema.
 11. Ovako je bilo i kod nas. Osobno sam koristila Nettera i Gilroyja, pred kraj sam na poklon dobila i fotografski atlas Rohena pa sam uz njega spremala te zadnje tjedne anatomiju. Vrlo koristan atlas, barem je meni bio... sada kad gledam, izdvojila bih ga kao najboljeg iako ne znam koliko bi bio od pomoći studentima koji tek startaju.
 12. Šteta za TLU. Mislim da je to dobra ideja, ali katastrofalno provedena u djelo. Odlična ideja. OK, imaš pravo. Staž bi svakom liječniku trebao osigurati minimum minimuma, neke osnovne vještine... pa ako netko želi više, može. Osobno, ne bih dirala pretkliniku previše osim što bih maknula Štampar i možda reformirala TLU da to bude koristan kolegij za taj prvi dio studija. Mislim da je reforma najpotrebnija na klinici... maknuti Štampar, podebljati vrijeme (vježbe) provedeno s pacijentima i reformirati trajanje pojedinih kolegija, neki jednostavno traju predugo - a nisu toliko važni. Ali najiskrenije... i uz reforme, ne bih micala staž. Reformirala bih staž, svakako, ali ne bih ga micala. Jednostavno ne vjerujem da se staž može nadoknaditi nastavom tijekom studija. Anestezija traje tri tjedna, ali ne bih rekla da se kvaliteta nastave drastično poboljšala u odnosu na prethodne godine.
 13. Nagini

  Upis

  Možeš se pokušati prebaciti najranije nakon prve godine, a najkasnije nakon treće godine. Prebacivanje prije nije bilo problem, ali zadnjih godina navodno i ne ide tako lako i dosta ljudi odbijaju. Nemoj se oslanjati na ocjene. Većina kandidata, koja ozbiljno cilja na medicinu, ima odlične ocjene. Osim toga, ocjene nose najmanji broj bodova. Matura je presudna i to bi valjalo napisati što bolje.
 14. Drastično smanjiti satnicu Štampar predmeta (pogotovo na 6. godini) & umjesto toga pojačati praksu, odnosno vrijeme provedeno s pacijentima. Medicina se uči na pacijentu, a ne u knjižnici. Logično, cijela tvoja karijera ovisi najviše o tvojem entuzijazmu - od učenja na fakultetu do učenja na stažu, tu ne vidim problem. Svatko se bori za sebe. Znam ja ljude koji su čitav staž odradili u kafiću, naravno da takvi nisu profitirali; znam ih i koji su na stažu mnogo naučili, zato što su htjeli. Mislim da je staž prijeko potreban, neovisno o tome hoće li se reformirati nastava na fakultetu ili ne. 6 godina naprosto nije dovoljno za rad s licencom.
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.