Jump to content
Sign in to follow this  
DrMills

Vodič za III. godinu

Recommended Posts

Posted (edited)

Dakle, famozna treća godina. Svi pitaju jel stvarno tako teško i neostvarivo. I moj odgovor je – nije. Uopće nije ništa puno teže nego bilo koja godina na mefstu. Da je jakoo teško - je, al meni je i 4. i 5. godina bila jako teška i satrao sam se i tu koliko i na trećoj tako da ono – ništa posebno ne odskače. Ima generalno 4 velika teška predmeta, par onih malih nebitnih i propedeutika koja dugo traje al je lagana i dobro dođe za odmor na kraju.

E i da - na trećoj se kupuje stetoskop! Ali to ćete vidjet s predstavnicima godine, obično bude nekakvo zajedničko kupovanje da bi prošli jeftinije! Računajte negdje 600 kuna otprilike.

 

Osnove medicinske mikrobiologije i parazitologije

ECTS: 7

Ispit: Pismeni + praktični + usmeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Zahtjevan

Prvi predmet treće godine. Sastoji se od 3 parcijale. Prva je bakteriologija -  po meni najteža i tu su uglavnom padali ljudi, puno gradiva – čitaj – puno štrebanja napamet svega i svačega o baketrijama i naporno je. Zapravo je teško zato što ima milijun bakterija koje imaju ta svoja svojstva i onda se sve pomiješa na kraju. Druga parcijala je bila virologija – isto problematična  jer je ogromni dio gradiva u ono čini mi se 3 dana – to se praktički ne da naučit – naša je sreća bila što je tada u toku virologije na katedri gostovao jedan profesor koji je inače radio vani negdje i bio je izrazito susretljiv i u sastavljanju ispita iz toga dijela nam je uglavnom dao natuknuti čega da se u tom kupusu od gradiva držimo pa je ta parcijala protekla ok.  Mislim da on više ne predaje na faksu, možda je otišao u mirovinu. Zadnja parcijala – paraziti i gljive je bila paradox, dugo trajala a u knjizi malo stranica – to su svi briljirali. E onda je išao praktični. Dakle tamo smo imali preparate koje smo morali prepoznati  na mikroskopu i kasnije ispitivačicama odgovarati na pitanja o preparatima i bilo čemu drugom što im padne na pamet... Satrao me i taj praktični, tu sam se baš namučio, stali smo satima tamo. Da bi njega dobro riješili morate biti stvarno pozorni na vježbama, pratit sve preparate, vjerno ih precrtavati u bilježnicu, zapisivat sve što vam voditelji vježbi govore jer vas na tom praktičnom (a i na usmenom) mogu pitat bilo što, nevezano za knjigu. Morate imati i drvene bojice za te vježbe btw! I ako to sve prođete ide usmeni, što opet varira u koga dopadnete. Generalno izvlačite kartice s pitanjima al one vas pitaju još sve i svašta što im nadođe nevezano kažem za knjigu. Lijeka za to nema, samo sreća da vas takva pitanja zaobiđu.

 

Istraživanja u biomedicini i zdravstvu III

ECTS: 2

Ispit: Pismeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Laganini 🙂 

Nemam pojma šta smo tu radili. Iskreno. Bio neki pismeni na kraju...

 

Patologija

ECTS: 17

Ispit: Pismeni + usmeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Srednje težak

Hmm dugo traje i dosadno je, ali je zapravo jako bitan predmet. Po meni temelj buduće klinike. Imate knjigu od 800 strana, prvih 400 je prva parcijala, drugih 400 druga parcijala. Sve je bitno i sve morate naučit, knjiga je stvarno odlična, ima o malo o svakom dijelu tijela i svim bolestima koje se tu mogu javit, potkrijepljeno s patohistološkom slikom naravno. I to je ustvari ono što patolozi rade -  gledaju na mikroskop uglavnom, tkiva i biopsije, kriva je zabluda da rade s mrtvacima. Ok rade i to, ali rjeđe iako ćete vjerojatno prisustvovat kojoj obdukciji. Praktični dio je ukomponiran u pismeni u obliku preparata koji se prikazuju na slikama na panou, to ćete sve učit na vježbama. I onda usmeni. 4 ili 5 ispitivačica bude - izvlačite papir s imenom ispitivača i onda čekate, neki čekaju i do popodne kasno. Uglavnom koliko sam čuo od kolega, sve ispitivačice su fer i korektne, pitaju po karticama i iz knjige – to stvarno sve morate znati što tamo piše ali van toga ne idu.

 

Psihološka medicina I

ECTS: 2

Ispit: Pismeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Laganini 🙂 

Još jedan predmet kojeg se ne sjećam, evo iskreno nemam pojma, osim da smo par puta bili na psihijatriji i vodili razgovore s pacijentima tamo, bilo je zanimljivo.

 

Patofiziologija

ECTS: 9

Ispit: Pismeni + usmeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Težak

E pa ovako, patofiza sama po sebi nije toliko teška ni komplicirana, zapravo kako ime kaže ima patologije i fiziologije, dosta je logična i uglavnom se da dobro naučit. Problem je u pismenom ispitu koji već na faksu ima kultni status jer je pisati taj ispit stvarno pravi doživljaj. To je meni bilo nešto najteže ikad na faksu jer sam stvarno naučio tu patofizu i došao na ispit i gledam koji k!? Pitanja od kilometra, odgovori još duži , ništa s ničim nema veze, totalno nejasno, zbrčkano, nevezano ni uz knjigu ni uz nastavu, kako to položit – nemam savjet stvarno, sreća jedino i nešto logike. Ko prođe to usmeni je smijarija. Jedini savjet je da ostanete pribrani i ne izgubite glavu kad krenete rješavat i počne vas hvatat panika. Duboki udah pa nastavite hrabro. Eto.

 

Farmakologija

ECTS: 10

Ispit: Pismeni + usmeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Težak

Na ovom predmetu se gubi godina najviše od svih meni se čini, ali zašto je tome tako nemam pojma. Meni je predmet čist ok, katedra isto. Držite se uputa sa stranice faksa njihovih, popisa lijekova i to, učite redovito i ponavljajte, sebi osmislite nekakav način memoriziranja lijekova, ili crtajte ili pišite neke natuknice što će vas asocirat na određeni lijek. Savjet kako za usmeni tako i za pismeni je da učite ono što piše (na stranici faksa) da morate znati – stvarno su pošteni što se tog tiče koliko se sjećam nije bilo ništa van toga barem kad sam ja polagao.  Druga stvar je da ono što piše da morate znati naučite u detalje, dakle ako neki lijek ima 5 nuspojava  i 3 indikacije za korištenje onda naučite svih 5 i sve 3, a ne samo pokoju. Jer će vam često bit pitanje „ što ne spada u nuspojave xyz lijeka“ a ako niste naučili svih 5 nuspojava nego recimo 2 onda neće znat odgovor na pitanje. Stvarno su prefer i pošteni, drže se knjige 100% i ispit je bilo stvarno moguće položiti učenjem. Kažem, nisam vidio da se na ikojem predmetu godina gubila ko na farmi, zašto – ne kužim. Ispitivači su na usmenom isto ok, trebate znati detalje ko i za pismeni i bude odmah isti dan taj usmeni iza. Nema parcijala, sve je jedan ispit.

 

Kliničke vještine III – Klinička propedeutika

ECTS: 8

Ispit: Pismeni + praktični + usmeni

Subjektivna procjena težine predmeta: Lagan 

Prvi susret s klinikom – jako uzbudljivo za većinu studenata, to je onaj trenutak koji smo čekali. Idete po odjelima interne uglavnom na Križinama većinom, nešto na Firulama i učite uzimat anamnezu, raditi status, mjeriti tlak, vadit krv i tako to. Traje par tjedana al je stvarno opušteno, ima nešto malo i predavanja i seminara al su uglavnom te vježbe na odjelima. Mala knjiga, 200injak strana, al je korisna jer su tu neke osnove rada s pacijentima. Na prvu svi budu malo pogubljeni i sramežljivi jer odjednom morate potpuno nepoznate ljude pregledavat i pitati intima pitanja što do sad u životu (valjda) niste baš imali prilike radit ali brzo se naviknete. Radite sve što vam se pruži, stječite te osnove, bit će vam poslije lakše. Pacijenti su uglavnom susretljivi i vole kad im dođu studenti tako da se ne brinite. Ispit pismeni je bio bezveze al je on i tako nebitan. Gleda vam se usmeni koji ide skupa s praktičnim – ima mali milijun ispitivača – skoro svi internisti i to je stvarnoo lutrija, većinom su dobri al ih ima par baš baš baš nezgodnih koji rade probleme. Uglavnom uzmete anamnezu pacijenta i referirate je onda radite pregled a ispitivač vas gleda i onda poslije ispituje još teoriju. Zna dugo trajat, skoro ko i usmeni iz interne , al to je opet posebena priča. Ugl pripremite se da pilaju i sukladno tome se i spremite.

 

Medicinska humanistika – Medicinska etika II

ECTS: 1

Ispit: Pismeni

Subjektivna procjena težine predmeta:  Laganini 🙂 

Evo pojma nemam, trajalo je 3 dana kroz popodne paralelno s propedeutikom i bila je neka pričica lagana, o čemu, pojma nemam, mislim da je bio neki pismeni na kraju od par pitanja čisto reda radi. 

 

Edited by DrMills
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.