Jump to content
Sign in to follow this  
~Sentinel~

Vodič: propedeutika

Recommended Posts

Potrebne stvari:

  • kuta
  • stetoskop! napokon! 
  • knjiga Ćustović: Anamneza i fizikalni pregled
  • bilježnica / blokić koji vam može stati u džep kute da možete zapisati anamneze.

Propeutika je vaš prvi pravi susret s kliničkom medicinom, i stoga joj se mnogi vesele. Napokon se počnete osjećati kao da nešto stvarno bitno učite. I naglašavat će vam stalno koliko je bitno. 

Gradiva nema puno, knjiga ima jedva 100 stranica i veličine je pisma, ali će vam život na klinici biti lakši ako propedeutiku naučite kako spada. A i kasnije će vašim kolegama biti lakše, nema ništa gore nego kad netko gadno uzme anamnezu i onda ostavi drugome da se bakće s tim. Za one koji žele znati više, najbolja knjiga iz propedeutike na svijetu je Bates - iako je za naš predmet nepotrebna, Ćustović će biti dovoljan.

Nastava

Nastava obično ne počinje odmah s početkom drugih predmeta, kasni nekoliko tjedana. Rasporede vas u nekoliko kliničkih baza: Rebro i Vinogradska kao mjesta na kojima se održavaju predavanja, a zatim dio s predavanja s Rebra odlazi na vježbe na Dubravu i Merkur, a dio s Vinogradske na Sv.Duh. Na Rebru su predavanja u Botteriju, na Vinogradskoj u zadnjoj zgradi uz ulicu, prvi kat.

Predavanja su već godinama u podne, poslije toga vježbe varijabilnog trajanja (ovisi o raspoloživosti i entuzijazmu demosa i liječnika koji vam vodi grupu).

U prvom semestru se na vježbama uglavnom bavite anamnezom, razgovarate s pacijentima i pokušavate uzeti tu anamnezu kako treba. Drugi semestar je većinom rezerviran za fizikalni pregled, iako vježbe ne mogu pratiti predavanja, previše su nasumične.

Ovo je predmet na kojem odgovoran i komunikativan demos zlata vrijedi. Kliničari često neće imati vremena za vas, tu je demos da vas oslobodi čekanja satima ispred nečijeg ureda. Slobodno tjerajte demosa da vam nađe pacijente. Ako želite čuti aortalnu stenozu, a eto vaš je odjel gastroenterologija, natjerajte ga da vas odvede na kardiologiju i iskamčite da čujete to što trebate čuti dok ne budete sigurni 100% u to što čujete. Neka vam nađe 10 pacijenata, za to dobiva svoju mizernu satnicu. Natjerajte ga da vas odvede slušati plućne zvukove. Natjerajte ga da odete palpirati povećane jetre i slezene - najgore je čekati da vam netko nešto ponudi. Naći ćete se onda na situaciji da tjedan prije ispita ne znate što čujete stetoskopom i bojite se da će vas netko pitati. Što je u potpunosti nepotrebno - imate na propedeutici sve vrijeme svijeta to poslušati ako imate dobrog demosa koji će vam to omogućiti. Najgore što vam se može dogoditi jest da vas drže na jednom odjelu i da čekate da vam liječnik ponudi da uzmete anamnezu. Načekat ćete se.

Za anamneze i fizikalni pregled na vježbama pripremite sebi šalabahter bolje to nego da lutate u njima dok ne naučite.

U zaključku: nemojte da vam nastava prođe a da ne čujete što trebate čuti. Ovo je najbolji primjer za ono odavno poznato - na klinici ćete naučiti samo onoliko koliko vi sami želite.

Ispit

Ispitivač vam ne može biti liječnik koji vam je vodio grupu. Na Rebru ste ispitivača izvlačili iz šešira, doslovno. Dobro, ne baš iz šešira, iako bi bilo fora, nego iz vreće. Ispit je samo prolaz/pad, nema ocjene.

U većini slučajeva ispit se sastoji od toga da vas pošalju pacijentu da uzmete anamnezu i napravite fizikalni pregled, i onda vas o tome malo propitaju. Ništa van Ćustovića, uglavnom. Nećete baš pasti ako ste propustili nešto na fizikalnom, čuti šum primjerice, ali ćete pasti ako ne znate teoriju o tom šumu.

Sve to skupa čini ispit izuzetno lakim ako ste imalo truda uložili tijekom nastave da uzmete anamnezu par puta i napravite fizikalni pregled kako spada par puta.

Izostanci

Svakako se potrudite da ne propustite više od 5 predavanja: ako ih propustite 6, morate na pismeni kolokvij, što nije ni malo ugodno. I u potpunosti je nepotrebno, pošto su predavanja, kako je već naglašeno, u podne. Izostanci se moraju kolokvirati, ne znam za ostale baze, ali na Rebru su pred kraj nastave stavili popis ljudi koji moraju kolokvirati - i termine kod profesora u kojima se može kolokvirati - jednom tjedno, bez iznimke, i to samo po nekoliko ljudi. Nekima su trebali doslovno tjedni da uspiju kolokvirati, i propustili su prvi termin ispita. 

I za kraj - apel! Pobogu, dolazite u čistim i ispeglanim kutama. Nemojte izgledati pred ljudima kao da radite u mesnici. Klompe nisu obvezne, iako su prikladne, gadno je brate kad netko hoda po odjelima u obući kojom je mazio izlučevine u tramvajima - ako ih ne želite nositi, onda bar dolazite u čistoj obući. Pristojno je.

  • Like 2
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Cytokine Storm said:

Btw link za Bates ne funkcionira

Popravljeno.

Jedino se ne sjećam koji je quickchart za anamnezu bio linkan. Koji je najbolji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.