Jump to content
temp

Vodič: Medicinska kemija i biokemija I

Recommended Posts

Ovaj vodič nisam ja pisao nego sam ga pronašao na staroj verziji stranice...

 

Uvod za nastavak koji vas očekuje na drugoj godini. Sve vezano uz ovaj predmet – predavanja, seminari i vježbe – odvija se u glavnoj zgradi Fakulteta. Zadnjih par godina katedra pokušava po težnini biti uz bok s anatomijom, a iza tog nauma krije se pročelnica katerdre J.Lo Ako vam navedena profesorica nije bar jednom rekla da ćete pasti ako se kompletno duhom i tijelom ne posvetite kemiji, kao da niste ni slušali MKBK I.

Nastava traje 18 tjedana, a slušate ju paralelno s anatomijom u drugom semestru. Prema rasporedu imat ćete bar tri slobodna dana u tjednu jer su dva dana rezervirana za anatomiju,a dva za kemiju. Imat ćete sasvim dovoljno vremena da spremite MKBK I za kolokvije ili prvi rok i da usput (na)učite anatomiju. Čak i ako s kemijom još niste na ti.

Gradivo obuhvaća fizikalnu kemiju, organsku kemiju i osnove biokemije. Ukoliko vam je kemija bila draži predmet u srednjoj školi koji ste s guštom učili, dobar dio MKBK 1 bit će utvrđivanje i nadogradnja već poznatog. U suprotnom ćete morati zagrijati stolicu i jednom za svagda savsentyti to gradivo. Tu neka vam pomogne činjenica da od predavanja i nema pretjerane koristi te da ih možete zaobići. Seminari mogu biti korisni ako vas dopadnu dobri predavači. Vježbe ćete odrađivati u jednom od dva praktikuma katedre za kemiju i biokemiju – o početnom slovu prezimena ovisi u kojem. Obavezno nabavite praktikum, takozvanu "kuharicu", ne zaboravite ponijeti kutu jer je obavezna, a niti kalkulator vam neće biti na odmet.

 

Literatura

Službeni udžbenik zadnjih dvije – tri godine je Harper, nakon što su ga napokon preveli s engleskog na hrvatski. Na prvoj godini iz njega treba naučiti samo par poglavlja, a na drugoj sve ostalo. Dobar je za biokemiju koja se uči na faksu, ali ništa više od toga. Većina prezentacija s predavanja je u biti sažetak poglavlja te je korisno da se odvoji bitno od nebitnog. Probajte ga nabavit od starijih kolega ili kopirajte poglavlja koja vam trebaju za ispit jer se ne isplati davat par stotina kuna za cijelog. Za one koji žele naučit više o biokemiji tu je Stryer, ali nije potreban za ni za peticu iz MKBK I.

Spomenuli smo još fizikalnu i organsku kemiju, te praktikum. Praktikum morate kupiti. Skriptu iz fizikalne kemije ćete nabaviti u skriptarnici bez problema, dok skriptu iz organske kemije možete skinuti na Perpetuumu (pogledajte download sekciju).

Postoji i zbirka zadataka profesorice Burger koju treba izvježbati za prvi kolokvij.

Kako učiti?

Kao što je već spomenuto, ovisno o tome koliko dobro predznanje imate, toliko će vam učenje kemije zadavati glavobolju. S boljim predznanjem će lakše ići, dok će učenje de novo oduzimati više vremena. Ako su vam zadatci iz kemije slabija strana, potrudite se izvježbati ih što bolje jer oni čine i do pola prvog kolokvija. Za usmeni je dobro naučiti dokazati Henderson-Hasselbachovu jednadžbu i ionski produkt vode. Pogledajte i priručnik za vježbe jer se očekuje da koristite primjere iz vježbi i metabolizma. Od organske kemije obavezno naučite crtati strukture što većeg broja spojeva, čak i onih koji se na seminarima ne spominju tako često, nikad ne znate kada će vam zatrebati na usmenom.

Biokemija je nešto u potpunosti novo i trebat ćete joj posvetiti više vremena. Pod tim spadaju postraslacijske modifikacije, enzimi i biološke oksidacije gdje ćete čuti hrpu nejasnih informacija te je u redu da ne zapamtite sve, engo samo najbitniji dio. Ako ne razumjete, jednostavno naštrebajte iako su veće šanse da će vas to gradivo na usmenom izbjeći.

Osobno smatram da je MKBK I glatko položiva i onda kad se biokemija uči samo iz organske skripte i prezentacija, treba se u određenoj mjeri pomučiti, ali ne stvaraje si dodatni trošak. Uvijek možete posudit Harpera za dodatna pojašnjenja. Na drugoj godini onda pribavite najbitnija poglavlja iz njega, dušu dalo za naučiti gradivo.

 

Ispit

Pismeni i usmeni. Pismenog dijela se i ovdje možete osloboditi preko tri kolokvija. Prvi kolokvij obuhvaća gradivo fizikalne kemije te ima dosta zadataka, stoga nemojte doći na njega bez kalkulatora i ne izvježbanih zadataka sa seminara i zbirke. Svaki kolokvij ima 17 pitanja, 9 točnih treba za prolaz, ali da biste se oslobodili pismenog morate skupiti ukupno minimalno 27 bodova. Prošle godine se čak moglo proći sa 8 bodova iz jednog kolokvija, ali u tom slučaju na druga dva nadoknađujete to tako da nemate manje od 9 bodova. Izuzev gradiva u knjigama, uputno je dobro proučiti i vježbe jer i pitanja s vježbi znaju doći na kolokvijima i pismenom. Pismeni ispit ima 50 pitanja od kojih morate na njih 28 dati točan odgovor za prolaz. Izuzetak je treći izlazak na pismeni ispit kada je samo 25 boda dovoljno za izlazak na usmeni.

Na usmenom dobijete pitanja koja su objavljena na web stranici katedre za kemiju i biokemiju na karticama. I ovdje morate pisati koncept. Kod svih ispitivača jer glavno da što više crtate strukture i rekacije, a manje pišete natuknice ili tekst.

Korisne stvari / download

· Skripta iz organske kemije

· Sve što morate znati iz praktikuma

· Skraćena skripta iz fizikalne kemije

· Primjeri pitanja s kolokvija i pismenog ispita

Ako imate prijedloge kako poboljšati vodič iz Medicinske kemije i biokemije, ili imate neke nove informacije, molimo pišite nam. Hvala! :)

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

EDIT: 

Kemija se sluša po završetku anatomije, dakle, od kraja travnja do sredine lipnja (rok je krajem lipnja). I dalje ista literatura, i dalje isti napori katedre za biti "jednako zahtjevni kao anatomija". Preduga predavanja, dosadni i dugi seminari, ali treba pratiti, pomaže u učenju. Preporuka: pročitajte gradivo seminara prije samoga seminara, posebno za ono s čime se prvi put susrećete, lakše je pratiti.  

Što se tiče polaganja ispita, najprije su na raspolaganju dva kolokvija. Prvi fizikalna+dio organske, drugi ostatak organske i uvod u biokemiju. Kolokvij prolazite ukoliko imate 8/15 iz teoretskog dijela i 5/10 iz vježbi. Barem je tako nama bilo. Oba dijela morate proći kako bi prošli kolokvij/pismeni. Pismeni je uglavnom okej, potrebno je 16 ili 17 za teoriju (od 30) i 11/20 iz vježbi. Problem kolokvija i ispita je vrijeme. Zato je važno izvježbati zadatke (posebno one iz seminara) kako ne biste gubili previše vremena na njih jer vam ovdje vrijeme nije prijatelj. Stigne se sve i nije problem dobiti lijepu ocjenu. 

Usmeni, ovisi koga dobijete. Kod većine se odgovara jako dugo. Navodno se ocjena može podići za jednu max u odnosu na onu s pismenog. Proći pitanja s lms-a i moći što više pričati. Koncept je isto bitan, ali ne pisati rečenice, nego formule i crtati spojeve. Usmeni iz kemije je jedan dug i naporan dan, ali i drugima je isto tako pa je ok, preživjet ćeš. 

MKBKI je uglavnom ponavljanje i proširivanje gradiva iz srednje tako da se nemojte uplašiti J. Lo i govora kako morate učiti kemiju isto koliko ste i anatomiju. Ne morate, učite koliko vam treba. Nije strašno, samo budite koliko-toliko redovni i dajte si vremena nakon anatomije (ne morate isti dan krenuti s kemijom). Sve se stigne. Sretno! :classic_biggrin:

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bi još dodao za sve vas kojima se neda riješavat tolika ogromna količina zadataka iz Burgerice, ne morate! Dovoljno je riješit sve zadatke sa svih seminara, ako to kužite onda ćete znat i na kolokviju. Ove god ja mislim da ništa prema Burgerici nije bilo, i dosta ljudi je riješilo cijelu Burgericu (i na to potrošilo vrijeme) a tamo je toliko nebitnih zadataka koji se nit  ne spominju nit se trebaju znat. Ne znam kako pismeni funkcionira i kakvi su zadaci tamo, ali kažem pipnuo nisam Burgericu i gotovo nisam imao problem sa zadacima na kolokviju.

Edited by orinoco
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vježbe su jako bitne, sve zadatke i pokuse je dobro unaprijed proći prije vježbi te ih ponovno proći nakon. Reakcije i metode dokazivanja koje se rade na vježbama  se pitaju i na kolokvijima / ispitima i na usmenom(ako  ih ne znate neki profesori vas neće pustiti). 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.