Jump to content
SteveMcqueen

Peta godina - iskustva i dojmovi

Recommended Posts

On 9/15/2018 at 6:21 PM, noema said:

...definitivno mi je vrhunac studiranja bilo kad se ženska u sali izderala kako ne znamo ventilirati pacijenta, nek svi idemo raditi na štampar

 

Pa ovo je sve! 😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodajem ginekologiju, 190kn.

 

Original knjiga, jedna stranica pri dnu poderana (za učenje gotovo da i ne smeta), na koricama nije original slika već crvena boja. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ORL je i na Rebru bila genijalna, meni osobno najbolji i najorganiziraniji kolegij u ovih 6 godina (a po pričama ostalih nisam jedina s takvim mišljenjem 🙂 ). Za usmeni uglavnom postoji shema tko ispituje koji dan, ali znaju se zamijenit ispitivači pa nije baš 100% sigurno da ćete biti kod tog koji taj dan kao inače ispituje. Jedina ''problematična'' je ona neka ženska na H što ispituje zadnji dan, sa audiologije. Zna biti ok, a zna se dekompenzirat pa davat trojke i četvorke jer se ne zna ono što ona misli da se treba znat, a više je razina specijalizanata nego studenata. I mislim da se raspored usmenih radi abecedno, iako nisam više sigurna.

Ortopedija je meni bila užas, ali možda je to više osobni dojam jer me ne zanima sama po sebi, sale su mi jedino bile super jer te doživljavaju za razliku od onih na kirurgiji i stvarno bude zanimljivo. Postoji skripta koja dosta vjerno prati knjigu (koja je naravno isto prastara), ali mislim da je dobro učit po knjizi ili ju barem posjedovat jer puno lakše ide učenje kad vidiš kako nešto izgleda na slici, nego kad si sam moraš slagat prikaze u glavi na temelju napisanoga.

Pedijatrija isto ono iz prvog komentara. Kampiraš na Rebru od jutra do sutra, predavanja su korisna, seminari su ubij me nježno, vježbe ovisi kako koji odjel. Pismeni poneki rok bude baza, poneki bude sranje ako si računao na bazu jer se ponovi možda 10 pitanja haha tako da se ne može na to osloniti. Usmeni uglavnom ne ruše, iako se naravno zna dogodit. I na zadnjim rokovima su počeli pitat po katalogu čak i oni koji su do tad imali svoj set pitanja jer ''smo čuli da vi znate šta mi pitamo pa ćemo sad vidit šta u katalogu zanimljivo piše''. Nekako većina studenata preskoči ili samo preleti one lekcije o genetskim i metaboličkim bolestima (ili nauče samo najučestalije), međutim puno ispitivača baš te lekcije vole pitati na usmenom. Prijateljski savjet- ne preskači ih, kolko god ti bile glupe. Obavezno iz knjige 2, 7, 8, 9, a od ostalog realno bilo što može doć kao ispitno pitanje. 

Kirurgija je svijet za sebe. Šoša je odličan ako vam fali seksa u životu jer te iz*ebe u mozak onako pravo. Pismeni iz kirurgije isto tako. Baza se zadnje dvije godine ne ponavlja, osim ako se oni ne zeznu pa slučajno jedan rok daju bazu kao što je bilo prošle godine u 4.mj, ali kažem- prije i poslje tog roka sve nova pitanja. Dobro je iz baze proć povijesne gluposti jer vole to stavljat u pismeni, a nitko to naravno ne gleda u knjizi. Usmeni uglavnom ne ruše, ali iskustva ovise o ispitivaču, ima ih koji su ok, ima ih koji baš i nisu. Kolokvij iz dječje kod Luetića je super, ali Antabak se voli iživljavat pa ono. OSKI nije problem, ali ocjena isto ulazi u računicu završne ocjene (iako neki ispitivačine gledaju ni pismeni ni OSKI). Što se tiče baze za vježbe, za Dubravu tko god kaže da ne moraš dolazit laže. Fakat moraš, i dugo traje. Tj ''ne moraš'' ako te nije sram zadnji dan hodat po bolnici i molit random doktore da ti ispečatiraju prozivku, al ono, budi kolega pa se nemoj ne pojavljivat uopće dok drugi dolaze. Možeš vidjet svašta, možeš vidjet ništa, ovisi i o tvom angažmanu.

Urologija je bzvz. Anestezija je super ako voliš farmu, ako ju ne voliš i nije tak super, ali nije težak ispit. 

Štampar je Štampar, tu se nema što reći. Žao ti je što tamo gubiš vrijeme, ali kako se približava diploma sve više uviđaš da i nisu tako glupi ti koji su se tamo uguzili, niš im ne fali u životu osim naše ljubavi

Maksila ima predivnu tajnicu koja stvarno izlazi u susret. (Cetin, ugledaj se malo! najgora žena ikad u povijesti hrvatskih tajnica) Nastava je zanimljiva, knjiga je prastara, saznaš dovoljno unaprijed kod koga si na usmenom, uglavnom svi imaju svoja pitanja iako kao više manje moraš znat sve, ali jedan lijep kolegij 🙂

Gina je što se organizacije tiče gora od Štampara, koliko god to zvučalo nemoguće. Tajnica je super ako si joj sjeo, ako nisi zna bit dosta verbalno neugodna, ali uglavnom ti izađe u susret. Nastava je tak- možeš se pojavit i čekat seminar za koji pola sata nakon što je trebao počet saznaš da ga ipak nemaš, možeš otić nakon tih polasata pa saznat da se ipak odlučio održat i da imaš minus. Definitivno nastava koju se može skipat, samo nemojte baš nikad ne doć jer uvijek bude 2-3 i takvih bisera pa onda moraju kolokvirat. Ispit je srećom samo usmeni, ovisi kod koga dođeš kakav će ti biti. Ivanišević i Šprem su uglavnom bipolarne ili im ovisi raspoloženje o hormonima. Muški su više manje ok. Knjige su dvije, posebno gina, posebno fetalna. Fetalna je super čitljiva, gina je teža za probavit, ali sve je bolje od Šoše. Mislim da postoje i skripte, ali ne znam kakve su.

Meni osobno je peta bila najteža godina, ali ja sam bila turnus koji je prvi semestar imao štampar i orl, a onda ginu, kirurgiju i pedijatriju plus sve malo u drugom. Tako da ako ste sreće da vam je bar jedan veliki predmet prije Božića i da ga riješite na prvim rokovima, vjerujem da bude puno lakše i da se onda ima više vremena za sve naučit i ispolagat kako treba. Puno vremena odlazi na nastavu, puno odlazi na učenje jer su glavni predmeti opsežni, ali kako su preživjeli svi tako ćete i vi. Samo hrabro i sretno! 🙂 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.