Jump to content
 • Sign in to follow this  

  23 - EKG primjer


  aryasilver

  46-godišnji muškarac s policističnom bolešću bubrega prezentira se s novonastalom slabošću lijeve ruke i glavoboljom. case23.png.bb5adda9c9694a36ff74c5f9b031ba9b.png
   

  EKG pokazuje pravilan ritam frekvencije 62 otkucaja u minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa sa stabilnim PR intervalom (0.16s). P val je pozitivan u l, ll, aVF i V4-V6 odvodima, dakle riječ je o normalnom sinus ritmu. Prisutna je lijeva os, QRS kompleks pozitivan je u l, negativan u aVF odvodu, a izoelektričan u ll odvodu što znači da je os -30 stupnjeva.

  Glavna abnormalnost su naglašeni negativni, duboki T valovi u odvodima V1-V3. Valovi su asimetrični, s bržim padom i sporijim usponom (što je suprotno od uobičajenog). Također postoji značajno produljenje QT/QTc intervala (620/630ms). Ovakav nalaz EKG često se nađe kod nekog intracerebralnog procesa, kao što je subarahnoidno krvarenje ili intracerebralna hemoragija, a takvi T valovi nazivaju se cerebralnim T valovima. Produljenje QT intervala rezultat je autonomne nestabilnosti.

  Otprilike 5 do 10 % pacijenata s policističnim bubrezima ima i cerebralne aneurizme.

  • Thanks 2
  Sign in to follow this  ×

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.