Jump to content
 • 25 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  74-godišnjak s poznatom koronarnom bolesti dolazi u bolnicu zbog fibrilacije atrija s brzim odgovorom ventrikula. Uz dosadašnji režim aspirina, beta blokatora i statina, dan mu je i verapamil za kontrolu frekvencije. Sljedeći dan, počinje se žaliti na povremenu vrtoglavicu. EKG se snima za vrijeme simptoma.

  1279918918_EKGprimjer25.thumb.png.a6d86d166e3c2d7cc20fe682cbf6aeec.png

  EKG pokazuje nepravilni ritam frekvencije 76 otkucaja u minuti. Posotji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,20 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinusni ritam.

  Os je ekstremno lijeva (između -30 i -90 stupnjeva) i QRS kompleks je pozitivan na odvodu I a negativna na odvodima II i aVF. QRS kompleks je širok (0,16 s), s visokim, širokim R valovima na odvodu I i V5-V6, širokim QS kompeksom na odvodu V1, bez septalnih sila. Ovo je karakteristično za blok lijeve grane. Ipak, postoje terminalni S valovi (sile s lijeva na desno) u odvodima V5-V6, koji upućuju na blok desne grane. Lijevo-desne sile se ne vide s LBBB. Stoga je ovo intraventrikularno usporenje provođenja (IVCD). U ovoj situaciju postoji samo difuzno usporenje provođenja kroz His-Purkinjeov sustav, te nema bloka u lijevom snopu, samo je impuls sporiji. Stoga, abnormalnosti lijevog ventrikula mogu se dijagnosticirati. S LBBB-om, aktivacija lijevog ventrikula nije putem normalnog provodnog sustava nego direktno kroz miokard, stoga se abnormalnosti lijevog ventrikula ne mogu pouzdano dijagnosticirati. Kako LBBB nije prisutan, ekstremno lijeva os rezultat je lijevog anteriornog fascikularnog bloka (LAFB); da postoji LBBB, dijagnoza LAFB ne bi bila prikladna kako bi oba snopa bili zahvaćeni. 

  QT/QTc intervali su normalni (360/410 s).

  Nepravilnost u ritmu jest zbog dviju pauza s odsutnosti atrijske aktivacije ili P vala. Pauze se nazivaju sinusnim pauzama. PP interval pauza nije povezan s podležećim sinusnim intervalom (kraći je nego dva PP intervala). PP intervali su, osim u toj situaciji, fiksni. To se naziva arest sinusnog čvora kako sinusi nisu uspjeli ispustiti impuls nego nastavljaju aktivnost nakon varijabilnog vremena. To može biti rana manifestacija podležeće disfunkcije sinusnog čvora (sick sinus sindrom).

  Najvjerojatniji uzrok poremećaja ritma jest polifarmacija. Kombinacija beta blokatora i blokatora kalcijskih kanala može voditi do značajnih bradiaritmija koje zahvaćaju ili sinusni ili AV čvor. Ako su tu ovi lijekovi potrebni kako bi se kontrolirala tahiaritmija, onda je to indikacija za trajni pacemaker ako su pauze sinusnog čvora kontinuirane i povezane sa simptomima, ili ako postanu duže.

  Treba zamijetiti da ishemija nije uzrok abnormalnosti sinusnog čvora. Sinusni i AV čvor stvaraju akcijski potencijal koji se temelji na utoku kalcijskih iona, koji ne ovise o energiji i ne trebaju o energiji ovisnu ATP-azanu pumpu. Stoga sinusnu i aktivnost AV čvora ne tangira ishemija.
×

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.