Jump to content
 • Sign in to follow this  

  26 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  62-godišnjak bez povijesti srčane bolesti dolazi na rutinski pregled.

  201011546_EKGprimjer26.png.e0c568e90d755f1cf1d9710764751b81.png

  EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 56/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, i PR interval je stabilan (0,18 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo sinus bradikardija.

  Trajanje QRS kompleksa je produženo (0,12 s). Nema uzorka tipičnog za blok lijeve ili desne grane; stoga je ovo intraventrikularno usporenje provođenja (IVCD), kod nas zvane po hitnim službama i “nespecifične smetnje provođenja”. QT/QTc intervali su normalni (400/350 ms). Os je ekstremno lijeva, između -30 i -90 stupnjeva (QRS kompleks pozitivan na odvodu I i negativan na odvodu II i aVF sa rS morfologijom). To se naziva lijevi anteriorni fascikularni blok (LAFB) ili hemiblok. Lijevi snop, koji aktivira lijevi ventrikul, dijeli se na mali snop (medijalni ili septalni ogranak koji inervira intraventrikularni septum) i dva velika ogranka, lijevi anteriorni i lijevi posteriorni snop. Lijevi anteriorni snop inervira bazu lijevog ventrikula, dok lijjevi posteriorni snop putuje duž inferiornog dijela lijevog ventrikula. U prisutnosti LAFB, aktivacija lijevog ventrikula događa se putem posteriornog snopa i smjer aktivacije je odozdo i prema lijevo, što stvara ekstremno lijevu os. Nema veće odgode u aktivaciji ventrikula stoga fascikularni blok ne uzrokuje IVCD (trajanje QRS-a je normalno). Kada je prisutan i široki QRS kompleks, postoji i IVCD.

  Važno je razlikovati ekstremno lijevu os zbog LAFB-a, gdje QRS kompleks ima rS morfologiju na odvodima II i aVF, te inferiorni infarkt miokarda, pri kojem QRS kompleks ima Qr morfologiju.

  Mali Q valovi se vide na odvodima V2-V3. Iako je ranije sugerirano da bilo koji anteriorni Q valovi predstavljaju infarkt miokarda, tako mali anteriorni Q valovi mogu predstavljati blok septalnog ogranka lijevog snopa. Ovo može ukazivati na početak razvoja kompletnog LBBB, koji je vjerojatniji u pacijenta koji također ima LAFB.

  Blokovi grana se često javljaju zbog idiopatske bolesti provodnog sustava (Levova ili Lenegreova bolest), koja je rezultat fibroze ili kalcifikacije i fibroze ogranaka. To se može dogoditi zbog ishemijske bolest srca s prethodnim infarktom i fibroze provodnog sustava, idiopatske kardiomiopatije s difuznom fibrozom miokarda, hipertenzije ili lijekova koji mijenjaju provođenje kroz His-Purkinjeov sustav. Blokovi grana mogu biti trajni, povremeni ili povezani s frekvencijom srca.

  Sign in to follow this  ×

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.