Jump to content
 • Sign in to follow this  

  33 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  47-godišnjak s poznatom dilatativnom kardiomiopacijom, teškom mitralnom regurgitacijom i niskom ejekcijskom frakcijom sada dolazi s kongestivnim zatajenjem srca.

  1176624967_EKGprimjer33.png.7c55cc4a10aef411df2a821f450a30a7.png

  EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 68/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,24 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam s AV blokom prvog stupnja. P valovi su široki, postoji istaknuta negativna komponenta na odvodima V1 i V2, i malo grbavosti u odvodima V3-V4, obiljažja koja su u skladu s hipertrofijom lijevog atrija.

  QRS kompleks je proširen (0,16 s), a os je ekstremno lijeva, između -30 i -90 stupnjeva (pozitivan QRS ompleks na odvodu I i negativan QRS kompleks na odvodima II i aVF). Iako postoji široki R val na odvodu I i duboki S val na odvodu V1, uzorak koji sliči na blok lijeve grane (LBBB), postoje septalni Q valovi koji se vide na odvodima I i aVL kao i istaknuti septalni R val na odvodu V1. Kako septalna grana koja aktivira septum izlazi iz lijevog snopa, septalne sile ne mogu biti prisutne s LBBB. Uz to, postoji terminalni S val na odvodu V6, što upućuje na to da su sile usmjerene s desna na lijevo i ne bi trebalo biti nikakvih sila s lijeva na desno, što upućuje na odgodu provođenja u desni ventrikul. Stoga, ovo nije LBBB nego intraventrikularne smetnje provođenja. Ovakav QRS uzorak, s vrlo širokim QRS kompleksom koji sliči LBBB, često se vidi u pacijenata s teškom dilatativnom kardiomiopatijom. Postoji korelacija između širine QRS kompleksa i ejekcijske frakcije lijevog ventrikula: što je širi QRS kompleks, niža je ejekcijska frakcija. QT/QTc intervali su produženi (480/510 ms), no normali su nakon korekcije za produženi QRS kompleks (400/430 ms).

  S LBBB-om, aktivacija lijevog ventrikula je abnormalna kako impuls ne putuje kroz normalni His-Purkinjeov sustav nego putuje direktno kroz miokard ventrikula. Stoga se abnormalnosti lijevog ventrikula ne mogu pouzdano dijagnosticirati, poput infarkta, ishemije, upale (perikarditis ili miokarditis) i hipertrofije. No, kako ovdje nije riječ o LBBB-u, abnormalnosti se mogu dijagnosticirati. Na ovom EKG-u os je izrazito lijeva (negativnija nego -30 stupnjeva), stoga možemo reći da je prisutan lijevi anteriorni fascikularni blok.

  Sign in to follow this  ×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.