Jump to content
 • Sign in to follow this  

  34 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  80-ogodišnjakinja dolazi sa slomljenim lijevim kukom. Poriče prethodne kardiovaskularne bolesti. Prije operacije ide EKG.

  837572272_EKGprimjer34.png.b85327fd8c2f226c35aaef4871231bdf.png

  EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 74/min. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,20 s). P val je pozitivan na ovdoima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam.

  Trajanje QRS kompleksa je malo manje od 0,12 s, a os je ekstremno lijeva, između -30 i -90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodu I i negativan QRS kompleks na odvodima II i aVF s rS morfologijom). QT/QTc intervali su lagano produženi (440/490 ms), čak i kada se prilagode za produženo trajanje QRS kompleksa (410/450 ms). Iako QRS kompleks ima uzorak koji sliči bloku lijeve grane (LBBB) (monofazični R valovi na odvodu I i V5-V6, duboki S val na odvodu V1), trajanje QRS kompleksa nije baš 0,12 s i stoga je malo manji od onoga što definira LBBB (≥ 0,12 s). Uz to, postoji mali septalni Q val na odvodu aVL. Ovaj uzorak se obično naziva nekompletnim blokom lijeve grane. Ipak, provođenje impulsa kroz snopove je po “sve ili ništa” principu, stoga, nekompletno provođenje je zapravo intraventrikularno usporenje provođenja (IVCD, interventricular conduction delay). Ovo je bitno jer se abnormalnosti lijevog ventrikula, poput infarkta, ishemije i hipertrofije mogu identificirati na EKG-u ako je prisutan IVCD, no ne i ako je prisutan LBBB. IVCD se javlja kao difuzno usporenje provođenja kroz ventrikule kao rezultat difuznog zahvaćanja terminalnih Purkinjeovih vlakana. Stoga, impuls se još uvijek provodi kroz normalni His-Purkinjeov sustav, samo sporije. Pri LBBB, aktivacija lijevog ventrikula nije putem normalnog His-Purkinjeova sustava, nego direktno kroz miokard (alternativni put).

  S obzirom na to da ovo nije LBBB, ekstremno lijeva os upućuje na anteriorni fascikularni blok. Uz to, inicijalna QRS sila na odvodima V1-V3 je Q val, što upućuje na anteroseptalni infarkt miokarda. Prisutne su i nespecifične promjene ST segmenta na odvodima V4-V6. Kako je pacijent bez simptoma, nije potrebna daljnja evaluacija prije ortopedske operacije. Bio bi koristan UZV srca kako bi se potvrdio stari anteroseptalni infarkt miokarda i kako bi se procijenila funkcija lijevog ventrikula.

  • Like 1
  Sign in to follow this  ×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.