Jump to content
 • Sign in to follow this  

  36 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  22-godišnjakinja dolazi na hitnu zbog epizode vrtoglavice. Prije nekoliko dana išla je planinariti, te je nakon toga dobila eritematozni, kružni osip na lijevoj nozi. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana osip se proširio na druga područja noge. Bila je umorna i bolili su je mišići, no nije imala vrućicu. Napravi se i EKG u vrijeme kada simptoma nema.

  1284506461_ekgprimjer36.thumb.png.64a97a0dc13a03c797ae22edecbdb208.png

  EKG pokazuje nepravilni ritam, no postoji uzorak grupiranja gdje su svi RR intervali isti i sva tri duža RR intervala ista. Stoga je ovaj ritam pravilno nepravilan. Postoji podležeći sinus ritam 70/min, koji se ustanovi pronalaskom P valova. PP intervali su pravilni. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6, stoga dolaze iz sinusnog čvora. PR interval nije konstantan. Osnovni PR interval određuje se kao PR interval koji dolazi nakon pauze RR intervala. Stoga je osnovni PR interval 0.20 s. Drugi PR interval je produžen na 0.28 s, a treći je 0.32 s. Četvrti P val se ne provodi (nakon njega ne slijedi QRS kompleks). Uzorak produženja PR intervala se ponavlja. Uz to, postoji blago skraćenje RR intervala, od 0.92 s do 0.84 s. To predstavlja AV blok drugog stupnja, Mobitz tip I ili Wneckebachov blok. Ovo je uzorak 4:3 Wenckebach.

  AV blok drugog stupnja se identificira pauzom RR intervala zbog povremenog neprovedenog P vala. Sinusni ritam ili PP intervali su konstantni. AV blok prvog stupnja također može biti prisutan.

  AV blok drugog stupnja kao rezultat Wenckebacha indentificira se progresivnim produženjem PR intervala prije jednog neprovedenog P vala. Nakon neprovedenog P vala, provođenje se nastavlja s resetiranim PR intervalom na osnovnu dužinu. Stoga uvijek postoji jedan više P val nego QRS kompleks i Wenckebach se naziva 3:2, 4:3, 5:4, itd. Uzorak bloka može biti stabilan (npr. uvijek 3:2) ili može biti varijabilan (npr. promjenjivi periodi 4:3 s 3:2, itd.). Često se dužina produživanja PR intervala može smanjivati kao u ovom slučaju (0.20 na 0.28 pa onda na 0.32). Kao rezultat nastaje skraćenje RR intervala, kako se vidi između prvog i drugog RR intervala. Skraćivanje RR intervala nije nužno za postavljanje dijagnoze Wenckebacha.

  AV blok drugog stupnja tipa Mobitz I rezultat je provodne abnormalnosti AV čvora. Kako akcijski potenciial koji stvara AV čvor održavaju kalcijske struje, brzina provođenja kroz ovu strukturu ne mora biti konstantna (tj. ne funkcionira na sve ili ništa principu), nego se može mijenjati ovisno o prisutnosti bolesti AV čvora, promjenama autonomnog tonusa, lijekova koji utječu na AV čvor poput digoksina, blokatora kalcijskih kanala ili beta blokatora. 

  Općenito gledano, AV blok Mobitz I nije ozbiljan. Ako je pacijent asimptomatičan, nije potrebna daljnja terapija. No ako postoje simptomi bradikardije i pacijent ne prima lijekove koji utječu na AV čvor, postoji indikacija za pacemaker. Razvije li se kompletni blok, escape ritam nastat će u AV čvoru (nodalni ili junkcijski ritam), koji je tipično stabilan. Osim ako takav ritam nije spor i/ili povezan sa simptomima, nema indikacije za hitno postavljanje privremenog pacemakera.

  Dodatni nalazi na ovom EKG-u uključuju normalno trajanje QRS kompleksa (0.08 s) i prisutnost ekstremno lijeve osi, između -30 i -90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodu I i negativni QRS kompleksi na odvodima II i aVF s rS morfologijom). Ekstremno lijeva os može se vidjeti s inferiornim infarktom miokarda, što je povezano s dubokim početnim Q valom na odvodima II i aVF. Kada QRS kompleks na odvodima II i aVF ne pokazuju dokaze inferiornog infarkta, nego imaju rS morfologiju, uzrok lijeve osi je lijevi anteriorni fascikularni blok. Također postoje difuzne inverzije T valova, koje su nespecifične. QT/QTc intervali su lagano produženi (420/450 ms).

  Pacijentica se prezentira umorom, mijalgijama i AV blokom nakon planinarenja. Ovo, skupa s osipom koji je razvila tipičnim za erythema migrans, ide u prilog dijagnoze lajmske bolesti. Činjenica da ima asimptomatski Wenckebach razlog je za brigu, jer bi intermitentne epizode vrtoglavice mogle biti rezultat razvoja AV bloka višeg stupnja. Potreban je daljnji kontinuirani monitoring za ustanovljivanje potrebe za privremenim pejsom. Provodne abnormalnosti AV čvora povezane s lajmskom bolesti su prolazne i reverzibilne, s varijabilnim vremenom oporavka.

  • Like 1
  Sign in to follow this  ×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.