Jump to content
 • Sign in to follow this  

  39 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  18-godišnja sportašica dolazi na pregled prije natjecanja. Ne žali se ni na kakve tegobe, u povijesti bolesti nema ništa, i fizikalni pregled je u potpunosti normalan. Slijedi EKG.

  1421656921_ekgprimjer39.thumb.png.3a92bfed57d6dc3e8be149adde9148e2.png

  Frekvencija je u početku stabilna, 36/min., s konzistentnim RR intervalom. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,28 s). Drugi pravovremeni no neprovedeni P val se vidi nakon svakog QRS kompleksa. PP intervali su konstantni, frekvencije 72/min. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga postoji podležeći sinusni ritam. Trajanje QRS kompleksa je normalno (0,08 s), a os je lijeva, između 0 i -30 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i II i negativan QRS kompleks na ovodu aVF). QT/QTc intervali su normalni (400/310 ms).

  Stoga početni dio EKG-a ima uzorak drugog stupnja AV bloka s provođenjem 2:1 (svaki drugi P val se ne provodi). Onovni PR interval je stabilan no produžen na 0,28 s, što upućuje na AV blok prvog stupnja. Na kraju EKG-a (peti i šesti QRS kompleks), postoji promjena QRS uzorka. Peti QRS kompleks se provodi s PR intervalom od 0,28 s, što je osnovni PR interval. No šesti QRS kompleks, ipsred kojeg slijedi pravovremeni P val, je preuranjen i PR interval koji slijedi prije njega je duži (0,52 s). Nakon šestog QRS kompleksa postoji neprovedeni P val koji se poklapa s T valom i njemu mijenja morfologiju. Stoga postoji i kratki period bloka drugog s stupnja s uzorkom Mobitz I i provođenjem 3:2. Stoga 2:1 AV blok u ovoj situaciji predstavlja Wenckebachov uzorak (Mobitz I), a ne Mobitz II.

  Prisutnosti Mobitza I, problem provođenja u AV čvoru, u mladog je sportaša rezultat visokog vagalnog tonusa, što može smanjiti stopu provođenja kroz AV čvor i rezultirati postupnim smanjenjem brzine provođenja, odatle Mobitz I. Visoki vagalni tonus se također javlja noću, u snu, stoga Mobitz I tada nije neuobičajen. Drugi uzroci Mobitza I mogu biti lijekovi koji djeluju na AV čvor ili intrinzična bolest AV čvora. Ova provodna abnormalnost ne zahtjeva dodatnu terapiju i često nestaja s povećanjem tonusa simpatikusa i smanjenjem vagalnog tonusa, npr. pri vježbanju.

  Sign in to follow this  ×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.