Jump to content
 • Sign in to follow this  

  40 - EKG primjer


  ~Sentinel~

  17-ogodišnjak dolazi zbog smanjenja tolerancije napora u zadnje vrijeme. Primijetio je da zadnjih 6 mjeseci ne može držati tempo na treningu. Sjeća se da su mu rekli da je rođen sa sporim srcem, no nije bilo potrebno liječenje. EKG slijedi.

  2024438716_EKGprimjer40.png.e48b319b2ef95523bc0be66a214c9518.png

  EKG pokazuje pravilni atrijski ritam (pravilne PP intervale) od 72/min. P valovi su pozitivni na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Neki P valovi nisu očiti pošto se nalaze na kraju QRS kompleksa, u ST segmentu, ili na T valovima. Stoga ovo jest normalni sinusni ritam. Trajanje QRS kompleksa je normalno, s normalnom morfologijom i osi, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF).

  Ipak, frekvencija ventrikula je 40/min i RR intervali su konstantni. QT/QTc intervali su normalni (460/380 ms). Uz to, PR intervali su varijabilni bez uočljivog uzorka (nema asocijacije između P valova i QRS kompleksa). To se naziva AV disocijacija, jer je ritam atrija neovisan o ritmu ventrikula. Atriji su brži nego ventrikuli, što je karakteristika AV bloka trećeg stupnja ili kompletnog AV bloka. QRS kompeleksi su uski i normalne morfologije, stoga, ritam bijega je nodalni ili junkcijski, što znači da je lokacija provodnog bloka u AV čvoru. Lokacija ritma bijega ne temelji se na frekvenciji, nego na morfologiji QRS kompleksa, koja je u ovom slučaju normalna. Junkcijski ritmovi su predvidivi, bolje se toleriraju i stabilniji su nego ventrikularni ritmovi bijega.

  S obzirom na povijest bolesti i nalaz kompletnog bloka u mlađoj dobi, najvjerojatnija etiologija je neonatalni lipus, imunološki proces koji uključuje transplacentalnu migraciju majčinih antitijela (anti-Ro i anti-La antitijela), koja se vežu za fetalno srčano tkivo i uništavaju AV čvor. Neonatalni lupus odgovoran je za većinu slučajeva kongenitalnog kompletnog srčanog bloka. Dijagnoza se često ne postavi zbog izostanaka simptoma. Pojedinci ne razviju kompletni blok do starije dobi. Indikacije za pacemaker u ovom slučaju su simptomatska bradikardija, značajna intolerancija napora, zatajenje srca vezano uz bradikardiju, disfunkcija lijevog ventrikula ili ritam bijega širokog QRS kompleksa.

  Sign in to follow this  ×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.